Cineastul american va incepe un film despre America vazuta prin ochii unor amatori de droguri psihedelice.

Unul dintre acei regizori care s-au impus in cinematografia independenta, Gus Van Sant si-a anuntat urmatorul film: „The Electric Kool-Aid Acid Test", ecranizarea romanului cu acelasi nume, scris de Tom Wolfe. Acesta din urma este unul dintre cel mai bine vinduti autori americani care in anii ’60-’70 au pus bazele „noului jurnalism": un import de tehnici considerate la acea vreme neconventionale in practicile jurnalistice.

In 1968 a publicat romanul „The Electric Kool-Aid Acid Test", incadrat in asa-zisul „realism isteric", in care face cronica unei calatorii prin America. Numai ca nu este vorba despre o calatorie oarecare: protagonistii sint Ken Kesey, unul dintre cei mai reprezentativi scriitori ai generatiei beat, autor al celebrului roman „Zbor deasupra unui cuib de cuci", si formatia sa de muzica. Mai mult decit atit, motorul acestei calatorii si totodata filtrul prin care este trecuta povestea sint drogurile psihedelice. Traversind America alaturi de trupa sa, Kesey tinea prelegeri despre efectele LSD, drog despre care sustine ca l-ar fi ajutat sa scrie „Zbor deasupra unui cuib de cuci".

Acesta este noul subiect pe care Van Sant vrea sa il transpuna in film, revenind astfel cu o provocare. Desi filmul „Good Will Hunting" din 1997 i-a asigurat lui Van Sant un statut in cinematografia mainstream, tematicile sale predilecte ramin cele marginale. De la „Drugstore Cowboy" (1991), in care prezinta povestea unor personaje de la marginea societatii, pina la „Gerry" (2002) si pina la controversatul „Elephant" (2003), filmele lui Van Sant reusesc sa stirneasca reactii, sa exploreze nise pe care multi le evita. A primit numeroase nominalizari si premii la multe festivaluri internationale, printre care se numara Palme d’Or pentru „Elephant" si Premiul FIPRESCI pentru „My Own Private Idaho".

Anul acesta, in cadrul Festivalului de Film de la Cannes, si-a prezentat cel mai recent film, „Paranoid Park", inspirat de un roman de Blake Nelson. Adaptarea romanului lui Tom Wolfe va fi realizata de catre Lance Black, un mai vechi colaborator al lui Van Sant.

Mai multe despre jurnalistul si romancierul Tom Wolfe, pe www.cotidianul.ro/select