Traseismul politic din cele doua Camere a intarit PD si a slabit considerabil PRM si PC.

Catalin Obuf Buhaianu (deputat ex-PSD) si Tudor Constantin (ex-PSD, ex-PC) au trecut la acest inceput de saptamina in PD, iar Renica Diaconescu a parasit luni PC. Ultimul a demisionat deoarece era nemultumit de faptul ca „fostii parlamentari PSD Rodica Stanoiu si Dan Ioan Popescu, veniti anul trecut in PC, il izoleaza pe presedintele Dan Voiculescu si fac legea in partid". Aceste trei „miscari" de ultima ora ridica la 62 numarul deputatilor care nu se mai afla in partidul care i-a promovat in Parlament.

PD este marele beneficiar al migratiei deputatilor. Democratii au obtinut in noiembrie 2004, pe listele Aliantei D.A., 48 de deputati. Din partid au plecat doar patru membri „originali", iar un mandat a fost „pierdut" in favoarea PNL, in urma renuntarii la calitatea de deputat a lui Radu Octavian, in 2005. Au venit, in schimb, 15 deputati (7 din PRM, 5 din PSD si 3 din PC). La ora actuala, PD are 55 de deputati, fiind al doilea grup parlamentar ca marime din Camera. Teoretic, PD mai are libere 3 mandate, in urma plecarilor in administratia locala sau la Presedintie a trei deputati.

Cele mai mari pierderi le-a inregistrat PRM. La inceputul acestei legislaturi, partidul lui Vadim avea 48 de deputati. 20 dintre acestia au parasit partidul (ca si in legislatura trecuta, cind toti membrii partidului revolutionarilor, luati in „custodie" pe listele PRM, au plecat, si, acum, toti cei 5 reprezentanti ai unui partid sindical, preluati inainte de alegeri, s-au despartit de Vadim&Co.). La capitolul veniri in partid, s-a inregistrat doar un singur nume, Marin Diaconescu, ex-PSD, iar acum PRM are 29 de deputati.

18 deputati au plecat din PNL, toti formind nucleul parlamentar al mai nou infiintatului PLD. Liberalii au inceput actuala legislatura cu 64 de deputati. Acum se bazeaza pe 51 de deputati, inregistrind 5 veniri in grupul lor parlamentar: 3 de la PSD, 2 de la PC si este asteptat si ex-conservatorul Renica Diaconescu. Si PNL are doua mandate neocupate, in urma unui deces si a unei plecari in diplomatie.

Nici PSD nu sta pe roze. Din 113 deputati i-au plecat 12, iar de venit au venit doar 3 (cite unul de la PD, PC si PRM), iar acum se bazeaza pe 104 deputati. Colegi de lista cu PSD, conservatorii au inceput cu 19 deputati, le-au plecat 8 si le-au venit 4. Acum au 4 deputati, iar daca mai pierd 5, nu vor mai avea grup parlamentar oficial.

La Senat s-au inregistrat doar 18 „dezertari". Cele mai mari pierderi le-a inregistrat PNL, un minus de 9 senatori si 3 inregimentari, iar PRM, PSD si PC au pierdut cite 4, 3, respectiv 2 senatori. PD nu a pierdut nici un om, in schimb a cistigat doi. La PSD si PRM nu a venit nimeni, doar PC si-a recuperat 50% din pierderi, prin venirea Rodicai Stanoiu.

Situatia in perioada similara a legislaturii trecute In legislatura 2000-2004, pina la 31 mai 2003 (echivalentul perioadei scurse din actuala legislatura) s-au inregistrat mult mai putine dezertari. La Camera isi parasisera partidele 26 de deputati (PRM - 15, PD - 5, PNL - 4 si PSD - 2), iar la Senat, patru pedisti si un peremist au renuntat la partidele care i-au adus in Parlament. Daca la Senat toti au luat decizia de a activa ca independenti, la Camera Deputatilor, 14 „transfugi" au optat pentru PSD si cite unul pentru PNL, PD si PRM (L.G.)