Presedintele Traian Basescu a semnat, in primele 28 de luni de mandat, 1211 decrete privind judecatori si procurori, aproape de 20 de ori mai mult decat in perioada presedintiei lui Ion Iliescu, releva un raport de analiza difuzat ieri de Institutul
Presedintele Traian Basescu a semnat, in primele 28 de luni de mandat, 1211 decrete privind judecatori si procurori, aproape de 20 de ori mai mult decat in perioada presedintiei lui Ion Iliescu, releva un raport de analiza difuzat ieri de Institutul Pro.
Conform analizei, actualul sef al statului a desfasurat, in perioada dintre investire si suspendare, o intensa activitate institutionala, fiind lider la numarul total de decrete semnate in primele 28 de luni de mandat. "Daca ar fi sa luam in considerare schimbarile de procurori si judecatori din sistemul de justitie, fata de 2004 s-au operat 1211 schimbari de sistem, aproape de 20 de ori mai mult decat in mandatul Ion Iliescu. De asemenea, daca am compara datele care releva varfurile de activitate ale celor trei presedinti (Constantinescu, Iliescu, Basescu - n.red.), vedem ca Traian Basescu este de departe pe primul loc", noteaza Institutul Pro. Potrivit raportului, analiza cantitativa a decretelor emise de actualul sef al statului arata ca, in perioada mentionata, acesta a avut o zona de maxima activitate in domeniile Justitie (schimbari procurori/judecatori), Armata (avansari in grad/rezervisti) si Diplomatie (numiri/schimbari ambasadori si acorduri internationale). Institutul remarca si o zona de activitate mai redusa, in domeniile acordarii de gratieri, decoratii si promulgare a legilor. Revenind la schimbarile operate de presedintele Basescu in sistemul de Justitie, raportul mentioneaza ca numarul mare de decrete semnate reprezinta "un indicator demn de a fi luat in calcul atunci cand se judeca performanta sistemului, precum si responsabilitatea presedintelui si a ministrului de Justitie fata de aceasta performanta". Autorii raportului apreciaza ca eforturile presedintelui Basescu au vizat ajungerea la un moment critic, in care sa poata fi operata o dubla schimbare: politica si institutionala. "In legatura cu tinta acestei schimbari insa, ca si cu legitimitatea sau succesul ei, abia a doua parte a mandatului va putea probabil sa ne lamureasca", concluzioneaza Institutul Pro. (Ovidiu BANCHES)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.