Autoritatile romane si cele de la Kiev vor participa pe18 iunie la consultarile publice privind construirea Canalului Dunare - Marea Neagra pe bratele Chilia si Bistroe ale Dunarii. Potrivit unui comunicat al MAE, invitatia a fost transmisa de catre Ucraina pe 5 iunie, iar oficialii romani au confirmat prezenta.
"Partea romana saluta initiativa Kievului de a organiza consultari publice cu populatia din teritoriile potential afectate de efectele negative transfrontaliere ale proiectului ucrainean Dunare - Marea Neagra si isi exprima speranta ca aceasta confirma angajamentul asumat de partea ucraineana de a respecta integral obligatiile internationale care ii revin in domeniul protectiei mediului", precizeaza sursa citata.
Ministerul roman de Externe adauga ca initiativa de a organiza consultari publice coincide cu adoptarea de catre Cabinetul de Ministri al Ucrainei, la 30 mai, a hotararii de aprobare a proiectului de lucru pentru realizarea Canalului a€˛Dunare - Marea Neagraa€¯.
"Hotararea respectiva cuprinde si un punct referitor la obligatia respectarii, pe parcursul executarii proiectului, a recomandarilor din 10 iulie 2006 ale Comisiei de Ancheta Internationala, constituite in temeiul prevederilor Conventiei de la Espoo din 1991, privind evaluarea impactului asupra mediului in context transfrontalier", se arata in comunicat.
Potrivit prevederilor Conventiei de la Espoo, Ucraina este obligata sa adopte hotararea finala privind proiectul Canalului abia dupa parcurgerea mai multor etape de consultare cu statele afectate. In acest context, MAE considera ca hotararea finala trebuie sa fie adoptata in urma discutiilor cu Romania, in calitate de stat afectat, si in functie de observatiile si sugestiile partii romane si ale publicului din zona afectata.