Presedintele Traian Basescu i-a invitat pe intelectualii care l-au sprijinit in timpul referendumului, parte dintre ei membri ai Grupului pentru Dialog Social, la resedinta de vara din Neptun, unde s-au aflat inca de marti dupa-amiaza, innoptand in c
Presedintele Traian Basescu i-a invitat pe intelectualii care l-au sprijinit in timpul referendumului, parte dintre ei membri ai Grupului pentru Dialog Social, la resedinta de vara din Neptun, unde s-au aflat inca de marti dupa-amiaza, innoptand in complexul de vile de protocol care a apartinut lui Ceausescu.


O intalnire pe care, inexplicabil, participantii tind sa o nege, pe un ton extrem de iritat. Demisionarul de la Cotroceni, Andrei Plesu, a luat si el parte la intalnirea la care ar mai fi participat, potrivit unor surse apropiate Cotroceniului, Gabriel Liiceanu, Traian Ungureanu, Horia Roman Patapievici si Catalin Avramescu, pe care seful statului tocmai l-a desemnat pentru Consiliul de Administratie al TVR, acesta din urma impreuna cu sotia. Presedintele a fost insotit de consilierii sai Teodor Baconsky, Sebastian Lazaroiu si Cristian Preda.

Seful statului nu are nimic in program in aceste zile, raspundea ziaristilor marti dimineata purtatorul de cuvant al Presedintiei, Valeriu Turcan. Nimic oficial. De altfel, "Elvis" nici nu se afla "in cladire" in momentul acestei declaratii a consilierului sau, aflandu-se deja in drum spre mare, la Neptun, unde avea totusi ceva in program. Nu e vorba de cateva zile de odihna, ci de o intalnire careia Traian Basescu a tinut sa ii dea un caracter privat. Si secret.


SUSTINATORI VOCALI. Presedintele i-a invitat la Neptun pe intelectualii din GDS, sustinatori vocali ai sai in timpul referendumului si nu numai. De altfel, chiar in saptamana de dinaintea votului, Traian Basescu a fost invitat de membrii GDS la o intalnire la care a participat si presa, ei declarandu-si atunci fatis sprijinul pentru acesta. Mai mult, Gabriel Liiceanu, bunaoara, se declara convins ca referendumul va fi fraudat, iar colegii sai il intrebau pe presedintele suspendat ce pot face pentru el. Gabriel Liiceanu nu face un secret din opiniile sale favorabile presedintelui. Traian Ungureanu si le publica in Cotidianul. Traian Basescu ii intoarce simpatia participand la toate lansarile sale de carte, ultima petrecuta duminica, la Bookfest.


Catalin Avramescu a participat si la o alta discutie privata cu Traian Basescu, in momentul in care acesta a decis sa nu mai demisioneze in cele cinci minute pe care le anuntase. Seful statului a chemat atunci la Cotroceni un grup de ziaristi-editorialisti cu care s-a consultat in privinta acestei decizii. Au fost atunci Gelu Trandafir, membru CNA, Andreea Pora si Sabina Fati (Romania libera), Ioana Lupea (Evenimentul zilei), Andrei Gheorghe (Realitatea TV) si Catalin Avramescu (Cotidianul). Acesta din urma sustinea apoi, prin intermediul celor de la Cotroceni, ca a fost dat afara de la Cotidianul, intrucat intalnirea sa privata cu presedintele a rasuflat in presa. Horia Roman Patapievici, directorul Institutului Cultural Roman, face parte si el din grupul de intelectuali favorabili sefului statului.


Participantul-surpriza, Andrei Plesu. I-a fost consilier pe politica externa lui Traian Basescu timp de patru luni, la inceputul mandatului, si a demisionat invocand probleme de sanatate. La Cotroceni au rasuflat insa informatii despre relatia tensionata a rafinatului Plesu cu temperamentalul Traian Basescu, cauzata in parte si de Elena Udrea. Sefa de atunci a cancelariei prezidentiale l-a umilit chiar public pe Plesu, declarand intr-un interviu ca l-a inlocuit pe acesta in prima deplasare a presedintelui in Irak, intrucat, din cauza kilogramelor in plus, Plesu ar fi avut probleme cu transportul echipamentului. Dupa demisie, Andrei Plesu nu l-a atacat niciodata public pe presedinte. Anul trecut, ei au fost vazuti luand masa impreuna, impacare intermediata de Mircea Dinescu, amicul lui Plesu. Anul acesta, in timpul suspendarii lui Traian Basescu, Plesu a semnat si el scrisoarea de sprijin pentru seful statului. De aceea este inexplicabil de ce faptul ca Jurnalul National a aflat despre aceasta intalnire si i-a contactat pe participanti a produs atata iritare in randul unora dintre ei, care au apucat sa raspunda la telefon inainte de a se da consemnul. Traian Ungureanu dezminte categoric, pe un ton iritat. Ba chiar sugereaza ca ar fi urmarit de ziaristi prin satelit. Andrei Plesu refuza sa minta, aratand unde se afla in acea clipa, la aeroport, fara sa nege ca ar fi participat la intalnire cu o seara in urma. In schimb, dojeneste sever jurnalistul pentru indiscretie. "E treaba mea ce fac cu timpul meu liber. Nu va intereseaza viata mea privata", spune el, comparand situatia de acum cu aceea in care presedintele are o criza de ulcer si se intalneste cu medicul sau, fara a da detalii insa despre ce fel de criza ar parcurge acum Traian Basescu. In cazul lui Patapievici, de la Institutul Cultural Roman aflam ca e plecat din Bucuresti si nu poate fi contactat pe mobil decat azi, el urmand sa plece din tara.
Politic, Traian Basescu a inregistrat un nou esec in debarcarea premierului Tariceanu, dupa ce negocierile sale cu PSD au esuat, iar social-democratii au renuntat sa mai depuna motiunea de cenzura care ar fi trebuit sa determine caderea Guvernului.


CAMUFLAJ. Mai mult decat atat, desi prezenta lui Traian Basescu la Neptun era deja la cunostinta presei, ieri dis-de-dimineata, unii membri ai staff-ului sau de straduiau sa o nege. Apoi a fost confirmata, insa neoficial. Oamenii presedintelui s-au straduit insa pana in ultima clipa sa puna in scena tot soiul de tertipuri pentru a-i feri pe participantii la intalnirea de la Neptun de ochii presei, intr-un final trimitand la inaintare un jeep al SPP, condus chiar de adjunctul SPP Gabriel Cretu, pentru ca BMW-urile care ii transportau pe participanti sa iasa printr-o poarta laterala. Era deja ora 15:00 cand Andrei Plesu se afla deja la aeroport si cand jeepul amintit facuse cursa dupa cursa pe poarta principala, ferindu-si calatorii in spatele unor geamuri fumurii. Un incident pare sa se fi petrecut in jurul orei 11:00, cand o salvare cu numar de armata a intrat in Palat si a iesit dupa 25 de minute. Tot in acel interval, un elicopter a aterizat in apropierea resedintei.


Plesu: "Nu e treaba dumneavoastra""In acest moment ma aflu la aeroport si ma imbarc spre Berlin. Dumneavoastra comiteti o indiscretie. E treaba mea ce fac in timpul meu liber. Nu va dau informatii pe care ati putea sa le folositi cum stiti. Nu va intereseaza viata mea privata. Nu, nu e o informatie de interes public. Daca seful statului are o criza de ulcer si se intalneste cu medicul sau, asta e o informatie de interes public? V-am spus unde ma aflu in clipa asta, la revedere!"


Turcan: "S-a discutat despre lustratie"Purtatorul de cuvant al Presedintiei, Valeriu Turcan, a confirmat intalnirea la ora 16:45, aratad ca presedintele a vrut sa se consulte cu invitatii sai pe tema legii lustratiei. Turcan nu a putut da detalii insa despre locul in care au fost
cazati invitatii, cine a platit factura sau daca au fost adusi la Constanta cu avionul prezidential Dobrogea.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.