Politistii de frontiera au recuperat luni, la Hunedoara, dupa o actiune care a durat sase luni, cea de-a sasea bratara dacica furata din situl de la Sarmizegetusa.

Statul roman are acum sase bratari dacice din cele 15 furate din Muntii Apuseni, ultima fiind recuperata cu ajutorul politistilor de frontiera si al procurorilor DIICOT. Cercetarile pentru gasirea bratarii au durat sase luni, timp in care politistii au lucrat contra unei filiere organizate de vinzatori de comori dacice. In caz a fost implicat si Serviciul Roman de Informatii, care a interceptat convorbirile traficantilor de comori, actiune ingreunata de faptul ca acestia isi schimbau mereu numerele de telefon, dupa fiecare convorbire.

Reusita actiunii se datoreaza in mare parte unuia dintre politistii sub acoperire, vorbitor de limba ucraineana, care a intrat in legatura cu Calin Ciote, cel care intentiona sa vinda bratara. Era nevoie de un vorbitor de limba ucraineana, intrucit, din datele politistilor, Ciote cauta in Ucraina un potential cumparator care sa plateasca peste 100.000 de euro pentru o bratara dacica din aur. Numele celui care a lucrat acoperit sase luni nu a fost divulgat de Politia de frontiera.

Pentru a cistiga increderea lui Ciote, politistii acoperiti i-au respectat toate dorintele si s-au intilnit cu el in cinci orase din Romania, asa cum le-a pretins. „Am cerut de mai multe ori sa vad bratara. Dar, din luna februarie, am primit doar poze, cu bratara fotografiata linga data de pe ziarele din ziua respectiva. Am lucrat foarte greu pentru ca suspectul a schimbat numerele de telefon si nu dorea sa fie sunat. Numai el telefona, de fiecare data de pe alte numere", ne-a declarat, prin Biroul de presa, unul dintre politistii sub acoperire.

Pionul principal al actiunii sub acoperire a fost instruit pentru a intra in pielea personajului pe care l-a interpretat - un interlop din Ucraina care ar face orice pentru cistiguri fabuloase. Sase luni el a fost rupt de familie. Politistul a povestit ca l-a asteptat pe Calin Ciote chiar si cite trei, patru ore la o benzinarie din Arad, unde acesta trimisese zece persoane pentru a fila zona si pentru a se asigura ca nu sint politisti in apropiere. „Si noi eram tot zece. Eram om la om. Unii dintre noi stergeau geamurile, altul plimba un ciine. Era amuzant si in acelasi timp foarte periculos. Insa miza era o bratara dacica de peste 2.000 de ani pe care individul cerea 110.000 de euro", ne-a spus un alt politist sub acoperire. „Intr-o zi l-a pus sa sune in Ucraina. A spus: vorbesti ce vrei, cu cine vrei, numai sa vad si eu un numar de Ucraina. Nu am fost surprinsi, pentru ca totul era gindit", ne-a spus alt politist.

In ziua flagrantului, politistul care reusise sa-i cistige increderea lui Ciote i-a aratat acestuia banii, la o benzinarie, dupa care au stabilit un alt loc pentru tranzactie. Ciote a fost prins in flagrant delict luni seara, pe strada unde locuieste, in orasul Hunedoara. Politistul acoperit a fost insotit de doi asa-zisi bodyguarzi si a mers acasa la Ciote. A pus bratara pe mina si a ridicat-o pe brat. Ciote s-a nelinistit cind a vazut ca politistul nu a mai vrut sa o dea jos. La somatia politistilor, a fugit si a fost oprit in curtea unui vecin.

Anul trecut, patru bratari dacice de la Sarmizegetuza au fost rascumparate de statul roman cu 800.000 de lei. O alta a fost gasita intr-un anticariat din Franta. Procurorii si politistii au cercetat si daca unele dintre bratari nu au ajuns la inalti demnitari, dar deocamdata nu au gasit nimic concret.