Despre banii europeni, mai ales despre oportunitatile de sprijinire a intreprinderilor mici si mijlocii, cu ajutorul Fondurilor Structurale se pot face numeroase scenarii. Care mai de care mai frumoase. Par desprinse din studiourile din Holywood. Au
Despre banii europeni, mai ales despre oportunitatile de sprijinire a intreprinderilor mici si mijlocii, cu ajutorul Fondurilor Structurale se pot face numeroase scenarii. Care mai de care mai frumoase. Par desprinse din studiourile din Holywood. Au acel happy-end, numai bun sa dea speranta ca aderarea la Uniunea Europeana ne poate rezolva problemele, in special cele mici si mijlocii. Iata o mostra, cu siguranta cunoscuta, fiind vehiculata in variante retusate pe la mai toate reuniunile dedicate finantarilor europene. Romania are, in sfarsit, un Cadru strategic National care reprezinta, conform declaratiilor oficiale, "instrumentul fundamental prin care tara noastra va incerca sa recupereze cat mai rapid disparitatile de dezvoltare socio-economica fata de Uniunea Europeana". Mai aflam ca prin acest Cadru strategic "au fost stabilite sase prioritati nationale de dezvoltare, ce grupeaza, in interior, o multitudine de axe prioritare, masuri si submasuri". Toate incitante: cresterea competitivitatii si dezvoltarii economice bazate pe cunoastere; dezvoltarea si modernizarea infrastructurii de transport; protejarea si imbunatatirea calitatii mediului; dezvoltarea rurala, promovarea ocuparii si a incluziunii sociale si intarirea capacitatii administrative; cresterea productivitatii in sectorul agricol, precum si diminuarea disparitatilor de dezvoltare intre regiunile tarii. Cum pot fi atinse de catre intreprinderile mici si mijlocii toate aceste nobile tinte? Oficialitatile, deschizand "cartea de capatai" a finantarilor si a dezvoltarii europene, ne tot recita dintr-o suflare.
Solutiile sunt, succint, urmatoarele: "Acordarea de imprumuturi nerambursabile si finantari specifice pe termen lung; cofinantari pentru operatiuni de leasing; incurajarea participarii IMM la seminare, conferinte, targuri si expozitii in vederea dezvoltarii activitatilor de export; investitii in tehnologie inalta si inovatoare; sustinerea investitiilor productive si pregatirea intreprinderilor pentru concurenta pe piata interna europeana; incurajarea activitatilor mestesugaresti si a celor turistice; dezvoltarea infrastructurii si a serviciilor de administrare din incubatoare, clustere si alte centre de afaceri; sprijinirea si stimularea parteneriatului intre intreprinzatorii privati, precum si intre acestia si institutiile de interes public...". Dar idilicul story este brusc intrerupt. Apare in scena "personajul" negativ. Acesta, sectorul Intreprinderilor mici si mijlocii, se dovedeste nerecunoscator fata de "grija" care i s-a purtat si i se poarta. Se comporta atipic. Refuza oferta. La o atenta analiza, a se vedea recentele concluzii ale studiului realizat de Consiliul National al |ntreprinderilor Mici si Mijlocii, se observa ca mai mult de 54 la suta din intreprinzatorii privati chestionati au declarat ca refuza sa aplice pentru accesarea de fonduri europene. O reactie de autodistrugere? Prilej de analize, care intr-un final se dovedesc fara rezultat. Aceasta pentru ca regia filmului pe care vrem, nu vrem, trebuie sa-l urmarim nu este cea mai fericita. Din amestecul de abordare romantica si cea bazata pe realism, apar clisee cinematografice marcate de subiectivitate si de emotie care interactioneaza profund cu jocul "actorilor", care sunt si spectatori, calat predilect pe observarea atenta a realitatii si pe reflectarea ei veridica si obiectiva in receptarea programelor de sprijin, bugetate generos cu fonduri europene.
Cam aceasta este relatia dintre cei care gestioneaza programele europene si beneficiarii lor. Intreprinzatorii mici si mijlocii nu ca nu au nevoie de fondurile europene, dar pur si simplu nu mai cred in capacitatea de gestionare a oficialilor. Au simtit pe pielea lor ce inseamna sa fie plimbati de la un birou la altul pentru a obtine o finantare. Nici macar, in cazul nostru, nu au interlocutor. Sprijinirea IMM pare doar o chestiune declarativa, dovada ca cei din fosta Agentie Nationala pentru Intreprinderi Mici si Mijlocii nu cunosc unde mai lucreaza, daca mai lucreaza si cine este seful lor ierarhic. Ce lamuriri mai pot da ei intreprinzatorilor in legatura cu programele de sprijin? In prezent, se vand doar iluzii si, de aceea, apare neincrederea. In rest, programele finantate prin fonduri europene sunt excelent montate pe slide-urile de prezentare oficiala.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.