Romania, Malta, Ucraina, Cipru, Bulgaria si tarile baltice au atras anul trecut o proportie mai mare din imprumuturile acordate statelor emergente decat statele cu traditie mai mare, precum Rusia, Turcia, Polonia si Ungaria, potrivit Bancii Reglement

Romania, Malta, Ucraina, Cipru, Bulgaria si tarile baltice au atras anul trecut o proportie mai mare din imprumuturile acordate statelor emergente decat statele cu traditie mai mare, precum Rusia, Turcia, Polonia si Ungaria, potrivit Bancii Reglementelor Internationale (BRI).
"Europa emergenta" a primit peste 60% din noile imprumuturi acordate pietelor emergente, in ultimele trei luni ale anului trecut, ponderea regiunii pe piata imprumuturilor orientate catre state in curs de dezvoltare urcand la 34%, se spune in raportul trimestrial al bancii.
Anul trecut, "statele emergente europene au devansat Asia in privinta creditelor atrase de la bancile care au raportat informatii catre BRI", se arata in raport.
Ritmul de crestere a creditelor acordate Europei emergente a fost mai rapid decat cel consemnat in alte regiuni, dupa anul 2002. Circa 44% din creditele aflate in derulare in Europa emergenta sunt in euro si mai putin de o treime in dolari.

Romanii au imprumutat dublu in T4 din 2006

In Romania, imprumuturile acordate rezidentilor s-au dublat in ultimul trimestru al anului trecut, in mare parte ca urmare a deschiderii de birouri locale de catre bancile din zona euro.
La sfarsitul anului trecut, valoarea creditului neguvernamental era in Romania de 93,28 miliarde de lei, cu 53,7% mai mult fata de valoarea de la sfarsitul anului 2005, conform datelor Bancii Nationale a Romaniei.
Noile credite acordate statelor emergente, la nivel mondial, au crescut in ultimul trimestru cu 96 de miliarde de dolari, iar volumul total a ajuns in 2006 la 341 de miliarde de dolari, comparativ cu 232 de miliarde de dolari in 2005 si 136 de miliarde de dolari in 1996. Rata anuala de crestere a creditelor catre pietele emergente a fost de 24% in 2006.
Imprumuturile totale acordate la nivel mondial au urcat cu 1.000 de miliarde de dolari in ultimul trimestru al anului trecut, peste jumatate din crestere fiind alimentata de creditele interbancare.

Anul trecut, valoarea totala a imprumuturilor a atins 26.000 mld. euro

Volumul total al imprumuturilor a ajuns, la sfarsitul anului trecut, la 26.000 de miliarde de dolari. Creditele catre centrele financiare din strainatate au crescut anul trecut cu 23%, la 3.400 miliarde de dolari.
In ultimul trimestru, Insulele Cayman au asigurat peste 80% din avansul creditelor bancare acordate centrelor din strainatate, care a fost alimentat de imprumuturi ale unor banci din Statele Unite, Marea Britanie si Elvetia.
Bancile off-shore tind sa acorde imprumuturi pe continentele unde isi desfasoara activitatea, potrivit BRI.
Bancile din centrele financiare din Caraibe si-au majorat ponderea imprumuturilor catre continentele americane cu peste 80%, se mentioneaza in raport.
Statele producatoare de petrol au continuat sa-si plaseze cea mai mare parte a depozitelor la banci europene.
In ultimul trimestru al anului trecut, statele OPEC si alte natiuni exportatoare de petrol au retras depozite din Statele Unite, pe care le-au depus in Europa.
Din volumul depozitelor de 1.000 de miliarde de dolari ale statelor producatoare de petrol, 71% sunt plasate la banci din Europa, 15% in Statele Unite si 12% la alte banci din strainatate.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.