Miscarea democrata (MoDem) centrista obtine 7,61 la suta din voturi, mult mai putine fata de 18,57 la suta din voturi pentru fondatorul sau Francois Bayrou la alegerile prezidentiale. Frontul National (extrema-dreapta) si Partidul comunist francez su
Miscarea democrata (MoDem) centrista obtine 7,61 la suta din voturi, mult mai putine fata de 18,57 la suta din voturi pentru fondatorul sau Francois Bayrou la alegerile prezidentiale. Frontul National (extrema-dreapta) si Partidul comunist francez sunt foarte aproape unul de celalalt cu 4,29 la suta, cu un avantaj de voturi de mai putine de 300 pentru Frontul National. Potrivit unor proiecte facute de trei institute de sondaj, UMP si aliatii sai ar urma sa detina intre 383 si 501 din cele 577 de locuri ale Adunarii nationale la sfarsitul celui de-al doilea tur la 17 iunie. Partidul socialist si aliatii sai ar avea intre 60 si 170 de locuri. Actuala adunare cuprinde 359 de deputati ai UMP si 149 de socialisti. Responsabilii politici ai dreptei au salutat, duminica, rezultatele primului tur al alegerilor legislative din Franta, care anunta o foarte larga victorie a partidului UMP al presedintelui Nicolas Sarkozy in noua adunare. Ministrul economiei, Jean-Louis Borloo, reales din primul tur in circumscriptia sa din nordul Frantei, a estimat ca "poporul francez, inclusiv multi oameni de stanga, doresc sa dea o sansa Guvernului cu un Parlament care sa lucreze in armonie cu el". El a salutat "strategia de deschidere, de reinnoire, de diversitate" care se reflecta, dupa cum a considerat el, in politica sefului de stat. Responsabilii Partidului socialist francez au chemat, duminica, la mobilizare si la un "nou elan" al alegatorilor dupa primul tur al alegerilor legislative marcate de un larg avans al partidului de dreapta UMP al presedintelui Nicolas Sarkozy. Seful PS, Francois Hollande, a lansat "un apel" la "mobilizarea stangii" la al doilea tur pentru a asigura un "echilibru", adaugand ca "inca exista o miza pentru al doilea tur al acestor alegeri". (G.D.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.