Contractul de privatizare a Electrica Muntenia Sud (EMS), prin care grupul italian Enel va prelua 67,5% din actiunile celei mai mari filiale a companiei Electrica, a fost semnat, ieri, la sediul Guvernului, de catre directorul general al Electrica
Contractul de privatizare a Electrica Muntenia Sud (EMS), prin care grupul italian Enel va prelua 67,5% din actiunile celei mai mari filiale a companiei Electrica, a fost semnat, ieri, la sediul Guvernului, de catre directorul general al Electrica, Corneliu Stan, si directorul general executiv Enel Romania, Mateo Codazzi.
Reamintim, joi, 7 iunie, a avut loc "prima tentativa" de semnare a contractului, pentru care a venit la Bucuresti si presedintele ENEL, Fulvio Conti. Din pacate, pentru ca nu fusese publicata in Monitorul Oficial Hotararea de Guvern privind privatizarea EMS, semnarea n-a mai avut loc, iar Fulvio Conti a facut "cale intoarsa". Ieri n-a mai participat la eveniment. Probabil pentru ca a participat numai directorul pentru Romania al Enel, n-a participat nici premierul Calin Popescu Tariceanu, desi, pana in prezent, este cea mai importanta privatizare din doemeniul energiei electrice. "Prin achizitia companiei Electrica Muntenia Sud, Enel isi dubleaza dimensiunea operatiunilor pe piata din Romania. Electrica Muntenia Sud joaca un rol important in strategia noastra de dezvoltare pentru Romania. Gestionand reteaua de electricitate din Banat, Dobrogea si acum in Muntenia, intentionam sa folosim capacitatea financiara, know-how-ul si tehnologia noastra pentru a contribui la dezvoltarea economica a Romaniei", a spus Codazzi.
El a aratat ca Enel are "un plan de afaceri solid" de crestere a calitatii serviciilor si de modernizare a retelei Electrica Muntenia Sud, pentru care a prevazut investitii care se ridica la un miliard de euro pentru urmatorii 15 ani, si a asigurat ca intentia grupului italian nu este de a recupera investitiile prin majorarea tarifelor la energia electrica.
Reprezentantul Enel a precizat totodata ca Electrica Muntenia Sud va continua sa opereze cu acelasi numar de angajati ca in prezent.
Presedintele Autoritatii pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS), Teodor Atanasiu, prezent la ceremonia de semnare a contractului, a apreciat ca valoarea totala a tranzactiei, de peste 800 milioane euro, reprezinta un pret foarte bun si ca o data cu privatizarea Electrica Muntenia Sud, care aprovizioneaza Capitala, problemele inregistrate la nivelul municipiului Bucuresti in furnizarea energiei electrice vor fi eliminate.
Ministrul Economiei si Finantelor, Varujan Vosganian, a aratat ca procedurile de privatizare a Electrica Muntenia Sud au fost urgentate in ultimele saptamani pentru evitarea unor noi intarzieri si deblocarea unei teme ce risca sa devina "delicata" in raporturile dintre Romania si Italia si a amintit ca modernizarea sectorului energetic depinde de investitiile private. De asemenea, el a declarat ca o parte banii incasati de Electrica din privatizarea EMS va merge la buget, sub forma de dividende, avand in vedere ca actionarul Electrica este statul roman.
Grupul italian a fost desemnat, in vara anului trecut, castigator al procesului de privatizare a Electrica Muntenia Sud, dupa ce a oferit 820,099 milioane de euro pentru preluarea a 67,5% din actiuni. Transferul efectiv al proprietatii Enel asupra Electrica Muntenia Sud, estimat sa aiba loc pana la finele anului, depinde de indeplinirea unor obligatii, precum avizul autoritatilor europene anti-trust, dar si de achitarea pretului pe actiuni si majorarea capitalului, interval in care grupul italian va aviza operatiunile financiare ale companiei.
Tranzactia a fost amanata ca urmare a declansarii, anul trecut, de catre autoritatile romane, a unor cercetari privind cazuri de coruptie in procesele de privatizare. (G.M.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.