Ladislau Csendes are, teoretic, cele mai mari sanse sa devina astazi presedintele CNSAS. Asta daca reprezentantul PD, Corneliu Turianu, nu va candida si el.

Alegerile din Colegiul CNSAS au loc pe fondul vechilor tensiuni intre cele doua tabere din institutie si al incertitudinilor generate de prezenta la sedinta si de procedura. In plus, desi in sedinta de joi si-au anuntat candidatura doar Ladislau Csendes (UDMR) si Laurentiu Tanase (PSD), nu sint excluse candidaturile-surpriza.

Unul dintre membrii Colegiului a carui candidatura era asteptata este Cazimir Ionescu. Acesta sustine insa ca nu si-ar putea asuma responsabilitatile functiei din lipsa de timp si ca nu va candida. Reprezentant al PSD, Ionescu declara ca prima sa optiune pentru alegeri ar fi fost reprezentantul PD, Corneliu Turianu, si nu Laurentiu Tanase, si el reprezentant al PSD. ĄDaca ar vrea sa candideze, eu l-as sustine pe domnul Turianu, ca el si-a dorit si a si fost ales anul trecut", motiveaza Ionescu. Corneliu Turianu infirma insa ca va accepta sa candideze si sustine ca l-ar prefera pe Secasiu in continuare. ĄCind te frigi cu ciorba, sufli si in iaurt. Eu am mai candidat si am platit pentru asta", spune Corneliu Turianu. El a fost ales presedinte al Colegiului in martie 2006, in defavoarea lui Ticu Dumitrescu, lucru ce l-a determinat pe Dan Lazea, si el reprezentant al PD, sa-si dea demisia. Protestele de strada ale angajatilor CNSAS si ale societatii civile au determinat atunci interventia lui Traian Basescu, care a propus o solutie de compromis: Claudiu Secasiu, reprezentantul PNL, si presedintie rotativa, cu alegeri la sase luni. Secasiu a fost reconfirmat in functie in decembrie.

Dupa modul in care au votat pina acum in luarea deciziilor de politie politica, se poate estima in acest moment, cu aproximatiile de rigoare, cum se pozitioneaza membrii Colegiului fata de potentialii candidati. Daca Turianu nu va candida din nou si Colegiul s-ar intruni in formula completa de 11 membri, cele mai mari sanse de a fi ales le are reprezentantul UDMR, Ladislau Csendes. El are, se pare, sustinerea celor doi reprezentanti PNL, Secasiu si Mircea Dinescu, a lui Ticu Dumitrescu, a reprezentantului PD, Virgiliu Tirau, si a reprezentantului Presedintiei, Dragos Petrescu. Cu tot cu votul sau, sase voturi pentru. Laurentiu Tanase va fi votat, foarte probabil, de cei doi colegi ai sai de la PSD, Florian Chiritescu si Cazimir Ionescu, de reprezentantul PRM, Constantin Buchet, dar si de Corneliu Turianu. Candidatura lui Csendes este deja contestata, pe motiv ca actualmente el este vicepresedinte si ar trebui mai intii sa-si dea demisia din aceasta functie, apoi sa candideze pentru functia superioara.