Cresterea preturilor din luna mai a fost generata in proportie de 67% de chiriile pentru locuintele de stat, care au fost majorate cu 320% printr-o Hotarare de Guvern publicata in luna martie, conform INS. Avansul sumelor achitate pentru locuintele d
Cresterea preturilor din luna mai a fost generata in proportie de 67% de chiriile pentru locuintele de stat, care au fost majorate cu 320% printr-o Hotarare de Guvern publicata in luna martie, conform INS. Avansul sumelor achitate pentru locuintele de stat a dus la cresterea tarifelor medii ale chiriilor cu 93,5% la nivel national, in conditiile in care chiriile din sectorul privat au avut o evolutie constanta, fiind inregistrate chiar anumite reduceri, determinate de deprecierea monedei nationale in raport cu euro.
Rata inflatiei din luna mai, de 0,64%, a fost determinata de cresterea chiriilor de stat in proportie de 0,43 puncte procentuale si de 0,11 puncte procentuale de avansul preturilor la benzina.
Reamintim, in luna martie, Guvernul a actualizat tariful lunar al chiriei practicat pentru spatiile cu destinatia de locuinte apartinand domeniului public sau privat al statului ori al unitatilor administrativ-teritoriale ale acestuia, precum si pentru locuintele de serviciu, locuintele de interventie si caminele pentru salariati ale societatilor comerciale, companiilor nationale, societatilor nationale si regiilor autonome. Astfel, potrivit unei Hotarari de Guvern, tariful a crescut de la 0,2 lei pe metru patrat la 0,84 lei/mp, ceea ce reprezinta o crestere cu 320%.
Datele INS includ doar sumele platite de o gospodarie, nu si pe cele achitate de stat sau companii in numele angajatului. Potrivit lui Florin Catu, analistul sef al ING Bank, chiriile s-au aliniat, astfel, la nivelul pietei, iar efectul acestora va fi observat doar in luna mai. El a subliniat insa ca preturile la legume si fructe au urcat, ceea ce poate fi un indicator privind o evolutie similara in luna iunie, pe fondul secetei din ultimele luni.
"Aprecierea leului nu a mai fost de sajuns pentru a compensa cresterea preturilor", a spus Catu.
Cresterea medie a preturilor in ultimele 12 luni (iunie 2006 - mai 2007) fata de precedentele 12 luni (iunie 2005 - mai 2006) determinata pe baza indicelui preturilor de consum este de 4,8% pe total, iar cea determinata pe baza indicelui armonizat al preturilor de consum (IAPC) este de 4,9% pe total. Tinta de inflatie stabilita pentru acest an de Banca Nationala a Romaniei este de 4% plus/minus un punct procentual. Prognoza BNR indica pentru finalul anului o rata de 3,7%. (G.M.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.