Preturile carburantilor si ale chiriilor au dus inflatia la 0,64% fata de aprilie.

Cresterea preturilor a accelerat in mai fata de aprilie in primul rind ca urmare a majorarii chiriilor de stat. Rata inflatiei a urcat la 0,64% compar
Preturile carburantilor si ale chiriilor au dus inflatia la 0,64% fata de aprilie.

Cresterea preturilor a accelerat in mai fata de aprilie in primul rind ca urmare a majorarii chiriilor de stat. Rata inflatiei a urcat la 0,64% comparativ cu luna aprilie. In perioada precedenta (martie-aprilie), inflatia a fost de numai 0,52%. Indicele anualizat se mentine in tinta, insa are o valoare peste estimarile Bancii Nationale. Astfel, mai pe mai, inflatia a fost de 3,81 procente, cu 0,2% sub tinta stabilita pentru finele anului si cu 0,1% peste estimarea BNR din ultimul raport asupra inflatiei. Preturile serviciilor, care au o pondere de 17,5% in indicele preturilor de consum, au crescut cu 2,31% in mai. In categoria serviciilor s-au mai scumpit transportul urban, serviciile de apa, canal, salubritate si au scazut tarifele la telefonie. Alimentele s-au scumpit in medie cu 0,23% in mai, intrucit au crescut preturile legumelor si conservelor de legume, ale fructelor si conservelor din fructe si s-au redus preturile oualor.

In proportie de 68%, inflamarea cresterii preturilor este cauzata de indexarea chiriilor de stat. Printr-o ordonanta, Guvernul a decis majorarea chiriilor cu 320%, fapt care a contribuit cu 0,43 puncte procentuale la inflatia din mai. Cresterea preturilor la combustibili a avut o contributie de 0,11 puncte.

In luna martie, Guvernul a actualizat tariful lunar al chiriei practicat pentru spatiile cu destinatia de locuinte apartinind domeniului public sau privat al statului ori al unitatilor administrativ-teritoriale ale acestuia, precum si pentru locuintele de serviciu, locuintele de interventie si la caminele pentru salariati ale societatilor comerciale, ale companiilor nationale, ale societatilor nationale si ale regiilor autonome. Daca sint excluse preturile la bauturi alcoolice si tutun, indicele preturilor de consum a fost in urcare cu 0,67%, iar in cazul eliminarii preturilor combustibililor, inflatia a fost de 0,56%.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.