Presedintele american, George W. Bush, a parasit ieri Bulgaria, ultima etapa a unui turneu european, care nu a inclus si Romania. Dupa cum era de asteptat, tema prioritara abordata in cadrul turneului european al lui Bush a fost controversatul scu
Presedintele american, George W. Bush, a parasit ieri Bulgaria, ultima etapa a unui turneu european, care nu a inclus si Romania. Dupa cum era de asteptat, tema prioritara abordata in cadrul turneului european al lui Bush a fost controversatul scut antibalistic american planificat sa se desfasoare in Cehia si Polonia. In cursul vizitei la Sofia, Bush a reiterat pentru a "n"-a oara ca respectivul scut "nu vizeaza Rusia", evocand viitoarea colaborare dintre experti americani si rusi pe tema securitatii comune. Un alt subiect abordat in Bulgaria a fost si noua politica de la Marea Neagra.
Independenta pentru Kosovo
Presedintele american a subliniat necesitatea oferirii unor perspective Serbiei pentru ca aceasta sa accepte pierderea Kosovo, confirmand pozitia in favoarea independentei provinciei majoritar albaneze. Sofia va sustine orice plan de construire a unui scut antiracheta in Europa, cu conditia sa nu fie indreptat impotriva unei terte tari, inclusiv a Rusiei, a declarat presedintele bulgar Gheorghi Parvanov intr-o conferinta organizata dupa intalnirea cu George W. Bush. Potrivit presedintelui american, proiectul este indreptat impotriva lui Bush si-a exprimat speranta ca Rusia va recunoaste beneficiile unei cooperari in ceea ce priveste proiectul de amplasare a elementelor unui scut antiracheta in Europa. "Exista un proces in care putem coopera, putem impartasi informatii intr-un mod transparent, fapt care va fi benefic, cred", a declarat el intr-o conferinta de presa, facand referire la propunerea formulata de Rusia pentru reunirea expertilor, in vederea examinarii optiunilor pentru un scut antiracheta. El a sperat ca "rusii vor considera aceste reuniuni ca fiind benefice", in cadrul acestei conferinte de presa de la Sofia, cu omologul sau bulgar Gheorghi Parvanov.
Bush a si reafirmat sprijinul pentru eliberarea celor cinci infirmiere bulgare condamnate la moarte in Libia.
Preocupare pentru infirmierele bulgare
Liderul Washingtonului a declarat, ieri, ca "sustine cu tarie" eforturile Sofiei pentru obtinerea gratierii infirmierelor bulgare condamnate la moarte in Libia sub acuzatia de infectare "in mod deliberat" a catorva sute de copii libieni cu virusul HIV. "Sustinem cu tarie eliberarea infirmierelor bulgare", a declarat Bush in cadrul unei conferinte de presa comune cu omologul sau bulgar Gheorghi Parvanov.
"Ele trebuie eliberate si trebuie sa li se permita sa se intoarca la famiile lor", a adaugat seful statului american. "Vom continua sa semnalam in mod clar Libiei ca eliberarea acestor infirmiere este o prioritate a tarii noastre", a subliniat Bush, adaugand ca a avut in mod repetat convorbiri telefonice cu omologul sau bulgar in aceasta problema. Bush a avut si o intrevedere cu studentii Universitatii Americane din Sofia. (I.C.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.