Anul trecut n-aveai loc sa te invirtesti in tirgul lui Liiceanu in ultimele doua zile. Anul asta, public putin si vinzari slabe.

Megalomanul Liiceanu!, am auzit prin tirg la prima editie a Bookfest. A cheltuit bani cu nemiluita! A pus taxa la intrare! Nu mai ai loc de el la Realitatea! Liiceanu s-a retras. S-a scos biletul. Tirgul, care dupa mintea „megalomanului" trebuia sa aiba propria sa identitate, s-a mutat in Ciuperca frigiditatii de la Romexpo. A devenit un fel de Gaudeamus de vara. Liiceanu si-a cumparat si acum stand la intrare, incit lansarile de la Humanitas au avut tot timpul mare audienta si au functionat, pentru celelalte edituri, ca un devastator aspirator de public. O spun ca unul patit. Iar cind mai aparea si Liiceanu la o lansare se umpleau treptele amfiteatrului. Nu m-as mira daca cei care se duc sa-l asculte pe Liiceanu ca sa aiba motiv sa-l injure, pe loc si printre dinti, sau ulterior si elaborat, in ziare, nu vor spune ca asta a fost o conspiratie a grupului de la Paltinis. Sint sigur ca unii din categoria citata ma vor acuza de partizanat liicenist. Mai ales dupa ce vor citi ca, dupa parerea mea, marele cirlig al primei editii a Bookfestului a fost Liiceanu insusi. Lumea s-a inghesuit platind intrarea, ca sa vada ce facea si ce zicea el. Dar si pentru ca in toate zilele tirgului el a fost gazda, vizibila si la televizor. Nimeni n-a spus atunci ca parteneriatul lui Liiceanu cu Realitatea TV, cu aparitiile sale zilnice in direct, a fost cauza principala pentru care lumea a venit la tirg. Dar cum sa-i rezisti lui Liiceanu daca iti da intilnire, dupa ce iti zgindareste orgoliul, in direct, cu precizarea ca la un asemenea spectacol de elita trebuie sa-ti cumperi bilet, si ii sugereaza, simbolic, dar cu efect, lui Basescu sa-si plateasca venirea la spectacol, chiar daca era invitat la deschidere.

La Bookfestul intrarii libere a venit mai putina lume decit la cel pe bani. In schimb, au aparut zilnic tot felul de ciudati, unii pe trei sferturi nebuni, linistiti sau zgomotosi, care si-au facut numerele prin tirg.

Orgolios, meticulos si perfectionist, Gabriel Liiceanu a facut din Bookfest un tirg scump, dar cu pretentii. Intoarcerea la principiile culturii pe gratis a tradat un concept de succes pe care Liiceanu ar fi trebuit sa fie somat sa-l continue, nu sa i se scoata ochii ca formula sa n-a scos banii investiti.