Specialistii sunt uimiti de interesul fara precedent al miliardarilor rusi, care sunt atat de hotarati sa ajunga sub orice forma la Venetia, incat accepta orice conditii. Agentiile de turism sunt si ele stupefiate sa constante ca miliardarii accepta
Specialistii sunt uimiti de interesul fara precedent al miliardarilor rusi, care sunt atat de hotarati sa ajunga sub orice forma la Venetia, incat accepta orice conditii. Agentiile de turism sunt si ele stupefiate sa constante ca miliardarii accepta chiar sa zboare si la economic class, numai sa ajunga la targ.
"Nu s-a mai auzit de asa ceva, nu sunt zeci, sunt sute, suntem foarte, foarte uimiti de ce se intampla", a declarat un negustor de arta rus, care a adaugat ca unii dintre miliardari ajung la Venetia cu avioanele sau iachturile private.
Intr-adevar, Galeriile Tate au confirmat ieri ca fac parte dintre muzeele internationale care ii "curteaza" pe oligarhi pentru patronajul pe care acestia il pot oferi. Rusia are 53 de miliardari, care au averi de peste 200 de miliarde de euro. Majoritatea acestora si-au construit imperiile atunci cand fostul stat comunist a vandut in masa fabrici, uzine si diverse echipamente din domeniul petrolului, gazelor naturale si metalelor grele.
Dupa ce noii imbogatiti si-au cumparat cele mai mari case si cele mai mari iachturi, acum ei vor sa cumpere arta "en gross". De exemplu, un rus este cel care a cumparat pentru aproape o suta de milioane de euro tabloul "Dora Maar au Chat" al lui Picasso, care a fost scos la licitatie anul trecut de catre casa Sotheby's din New York, iar casele de licitatie estimeaza ca 43% dintre rusii care au cumparat opere de arta anul trecut sunt colectionari noi in domeniul artei. Printre rusii care au ajuns la Venetia se afla si Janna Bullock, miliardara care a inceput sa colectioneze opere de arta in urma cu cinci ani si care a si facut cursuri la Sotheby's Londra in acest sens. La nici cateva ore de cand artista Tracey Emin si-a expus controversatele lucrari in pavilionul britanic de arta al Bienalei, toate la un pret care depasea lejer jumatate de milion de euro, Janna Bullock a cumparat pe loc trei lucrari ale acesteia. Ea a declarat ca "Emin face parte din favoritii mei. Este fenomenala". Janna Bullock isi expune lucrarile achizitionate in cladirile sale, in birouri si centre de shopping din Rusia si America. Acum, compania sa construieste in Eton Square, Londra. Bullock a declarat presei britanice ca se simte inconfortabil din cauza imaginii "negative" a conationalilor sai care se impauneaza cu bogatia lor. "Nu este numai o problema de bani. Este rau pentru cei de la muzee daca ei cauta numai banii rusilor, si nu le pasa de gusturile sau viziunea lor", a declarat Bullock care se indoieste ca interesul noilor imbogatiti este de lunga durata.
"Marea majoritate a miliardarilor rusi este formata din amatori in ceea ce priveste arta, ei doar urmeaza moda", a completat ea.
Cu toate acestea, Fedor Pavlov-Andreevich, directorul unei organizatii de binefacere din Moscova care strange bani pentru proiecte artistice, nu este de acord: "arta contemporana nu este doar o moda ciudata. Pentru cei bogati este un hobby deconectant. Au trecut o suta de ani de cand nu am beneficiat de patronajul celor bogati in domeniul artei. Acum, rusii vor ca numele lor sa fie asociat artei. Vor ca urmasii lor, ai copiilor lor sa devina colectionari si eu respect asta". El crede ca miliardarii rusi ai secolului XXI doresc sa devina ca "patronii artelor" din secolul al XIX-lea. Leonid Mikhelson, care are o avere de peste trei miliarde de euro, fiind cel de-al doilea producator de gaze naturale ca marime din Rusia, Novatek, se afla in prezent in Venetia, pentru a sponsoriza expozitia ruseasca.
Ksenia Sobchak, un alt VIP al Ruisiei, se afla si ea in Venetia saptamana aceasta. Potrivit zvonurilor, ea este cea care i-a facut cunostinta miliardarului Roman Abramovici cu faimoasa de acum Daria Zukova, manechinul de 24 de ani care ii este acum iubita. Ksenia Sobchak, mostenitoare si ea a unui imperiu de miliarde, are un anturaj pe masura, asa cum a spus o persoana din anturajul ei, sub protectia anonimatului: "unde merge Ksenia, merg toti. Daca ea e la Venetia, atunci toti sunt acolo, e foarte clar".


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.