Presedintele PD, Emil Boc, a cerut, ieri, PSD si PNL sa faca public protocolul de guvernare, iar PSD sa isi declare public sustinerea pentru Guvernul Tariceanu II. Liderul democrat a aratat ca dovada suprema a unei intelegeri dintre liberali si pesed
Presedintele PD, Emil Boc, a cerut, ieri, PSD si PNL sa faca public protocolul de guvernare, iar PSD sa isi declare public sustinerea pentru Guvernul Tariceanu II. Liderul democrat a aratat ca dovada suprema a unei intelegeri dintre liberali si pesedisti o reprezinta renuntarea social-democratilor la sustinerea motiunii de cenzura a PD. Potrivit lui Boc, protocolul are clauze care prevad intr-o prima etapa cooptarea PSD la nivelul esalonului doi - secretari de stat, sefi de agentii, sefii de servicii deconcentrate - si ulterior, cooptarea de ministri la guvernare. PNL si PSD au respins categoric afirmatiile lui Boc, social-democratii cerandu-le celor de la PNL si PD sa isi asume "transparent" functionarea in continuare a Aliantei D.A., care continua sa existe din punct de vedere juridic.
"Aceasta legatura s-a oficializat prin anuntul PSD de a nu sustine motiunea PD si prin renuntarea depunerii unei motiuni proprii de cenzura. Se demonstreaza ca avem o intelegere politica si o guvernare PSD-PNL", a declarat Emil Boc, citat de Mediafax. Liderul PD a sustinut ca PSD si PNL trebuie sa prezinte protocolul de colaborare pentru a sti foarte clar cine si cum guverneaza Romania in momentul de fata. "Practic, asumarea raspunderii guvernamentale in acest moment apartine PNL si PSD", a spus presedintele PD. "Cum se poate explica faptul ca un partid cu 150 de parlamentari spune ca nu va vota motiunea PD si ca va depune propria sa motiune de cenzura, iar peste noapte spun ca s-au razgandit?", s-a intrebat presedintele democrat. Boc considera ca in prezent este continuata, generic, solidaritatea celor 322 de parlamentari. "Primul act a fost eliminarea PD de la guvernare, al doilea a fost suspendarea presedintelui in Parlament, cel de-al treilea sustinerea demiterii presedintelui la referendum, iar acum suntem in fata celui de-al patrulea, refuzul votarii motiunii de cenzura a Cabinetului Tariceanu. Asistam la cea mai netransparenta si ilegitima guvernare de dupa 1989", a declarat liderul democrat. "Sunt probabil interese penale care-i leaga. Dorinta ministrului Chiuariu de schimbare a unui procuror DNA a fost asumata si de PSD si de PNL, intrucat erau in cercetare penala foarte multi parlamentari PNL si PSD. Probabil ca PSD a ales riscul cel mai mic, sa fie contrar vointei poporului, dar sa isi apere interesele penale, sustinand PNL", a spus Boc.
Orban: minte cu nesimtire
"Boc minte cu nesimtire, asa cum o fac toti liderii PD de cand au abandonat Guvernul. PNL continua sa-si asume raspunderea guvernarii, in timp ce PD nu face altceva decat galagie, dezinformeaza cetatenii si incearca sa distruga orice construim noi", a declarat Ludovic Orban. Secretarul general al PNL, deputatul Dan Motreanu, a declarat ca liberalii nu au semnat nici un protocol cu PSD, apreciind ca liderul PD Emil Boc este "nefericit" ca nu a reusit sa semneze un acord cu social-democratii. "Mi-e greu sa mai comentez declaratiile facute de presedintele PD Emil Boc pentru ca vad ca, in continuare, democratii sunt preocupati doar de informatii pe surse si de barfe. Domnul Boc cred ca este nefericit ca nu a reusit sa semneze un acord cu PSD si acum inventeaza un acord intre PNL si PSD", a declarat Motreanu. PSD, prin vocea lui Cristian Diaconescu, a sustinut ca nu are nici un fel de protocol cu PNL si a solicitat PD ca in termen de 24 de ore sa isi retraga reprezentantii din institutiile de stat locale. In replica, PD a spus ca nu-si va retrage reprezentantii din structurile deconcentrate teritoriale pe motiv ca acestia sunt functionari publici.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.