O sabie veche de peste 200 de ani, incrustata cu aur, care i-a apartinut lui Napoleon Bonaparte, va fi scoasa la licitatie in Franta, transmite BBC News online. Sabia, care ar putea fi vanduta cu cateva milioane de dolari, are o lungime de circa 100
O sabie veche de peste 200 de ani, incrustata cu aur, care i-a apartinut lui Napoleon Bonaparte, va fi scoasa la licitatie in Franta, transmite BBC News online. Sabia, care ar putea fi vanduta cu cateva milioane de dolari, are o lungime de circa 100 de centimetri si este curbata, acesta fiind unul dintre semnele distinctive ale obiectului. Specialistii considera ca modelul este inspirat din campaniile egiptene ale lui Napoleon, cand acesta a observat ca sabiile folosite de arabi sunt mai eficiente in lupta. De asemenea, cei care au studiat obiectul au declarat ca generalul francez ar fi luptat cu aceasta sabie in batalia de la Marengo din iunie 1800, inainte de a deveni imparat. Dupa batalie, Napoleon i-a dat sabia fratelui sau, ca dar de nunta, aceasta trecand, ulterior, din generatie in generatie. La ora actuala, sabia este detinuta de opt descendenti. Licitatia se va desfasura la castelul Fontainebleau, situat la sud de Paris si folosit pe vremuri de Napoleon pentru recreere. Sabia a fost clasata ca obiect de patrimoniu in 1978 si, desi poate fi vanduta unui cumparator strain, acesta trebuie s-o tina in Franta sase luni pe an. (D.M.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.