Schimbul de replici dintre Bucuresti si Moscova a capatat in ultimii doi ani accente conflictuale, pe fondul tensiunii dintre Rusia si Occident.

Vizita presedintelui Traian Basescu la Moscova, in a doua luna a mandatului sau prezidential, anunta un debut promitator. „Sper ca in timpul mandatului meu sa aveti in mine un prieten european, sa fiu unul dintre presedintii europeni pe care sa-i puteti suna oricind si care sa va poata suna oricind", ii spunea Basescu presedintelui Putin inca din primele momente ale intilnirii din februarie 2005.

Vizita la Moscova survenea insa dupa o deplasare prealabila la Chisinau si una la Londra, cu o luna inainte, si mai ales dupa ce, in chiar ziua confirmarii alegerii sale ca presedinte, Basescu anunta ca „parteneriatul strategic cu SUA si Marea Britanie" va fi „principala prioritate in politica externa din urmatorii cinci ani". Se lansa celebra axa Washington-Londra-Bucuresti. Era inceputul unui lung sir de mesaje prin care se arata ca ora diplomatiei romanesti va fi decalata fata de cea a Moscovei.

Septembrie 2005 - Marea Neagra, lac rusesc

Vorbind diasporei romanesti din San Francisco, Traian Basescu a comparat Marea Neagra cu un „lac rusesc" si a propus „interventia comunitatii internationale in conflictele inghetate din zona, inainte ca solutia sa ajunga una militara".

Ianuarie 2006 - „Ati stat 30 de ani in Romania"

Intrebat de seful delegatiei ruse la Adunarea Parlamentara a Consiliului Europei despre motivul amplasarii bazelor americane in Romania, Basescu raspunde: „Din cite am inteles, dumneavoastra reprezentati Federatia Rusa. Ati stat 30 de ani in Romania. Nu v-am intrebat niciodata de ce".

Ianuarie 2006 - Avertismentul Moscovei

„Expansiunea infrastructurilor Statelor Unite si NATO pina la granitele Rusiei pune in discutie viitorul tratatului CFE (Tratatul European asupra Fortelor Conventionale - n.r.)", preciza ministrul rus al apararii, Serghei Ivanov, in replica la semnarea acordului privind facilitatile militare americane din Romania.

Februarie 2006 - conflictele inghetate

In cadrul unei videoconferinte tinute cu expertii Centrului pentru Strategii si Studii Internationale din Washington, Traian Basescu a acuzat Rusia ca intretine „conflictele inghetate din tari precum Republica Moldova si Georgia. „Singurul cistigator al extinderii duratei conflictelor inghetate este tara careia nu-i place sa aiba dezvoltare democratica", arata declaratia lui Basescu.

Iulie 2006 - Gazprom e Armata Rosie

Traian Basescu a sustinut proiectele energetice ale Romaniei in fata Camerei de Comert a SUA, aratind ca „Gazprom este mai eficient decit Armata Rosie in a demonstra Europei dependenta Europei de resursele rusesti", relata Reuters.

Decembrie 2006 - Ingrijorarea profunda a Rusiei

„Partea rusa si-a exprimat ingrijorarea profunda in legatura cu seria de afirmatii neprietenoase facute de presedintele Romaniei la adresa Rusiei", arata Serghei Lavrov, seful diplomatiei ruse, aflat la reuniunea OSCE de la Bruxelles.

Decembrie 2006 - Riposta Romaniei

Ministrul roman de Externe, Mihai Razvan Ungureanu, i-a replicat omologului sau rus ca nu accepta conditionarea politicii externe a Romaniei de catre Federatia Rusa. Seful diplomatiei romane i-a reamintit lui Lavrov pozitia „ostila" a Rusiei, care anuntase atunci ca va interzice importurile de carne din Romania.

Iunie 2007 - Romania este Germania nazista

Generalul Vladimir Samanov, consilier al ministrului rus al apararii, ii da o replica dura ministrului Teodor Melescanu, dupa ce acesta propusese organizarea unor manevre militare comune. „Ministrul roman al Apararii probabil nu cunoaste istoria daca face astfel de declaratii. As vrea sa reamintesc ca, prin decizia conducerii sovietice, inainte de cel de-al Doilea Razboi Mondial, armata noastra a participat la exercitii militare comune cu Germania fascista. Se stie cum s-a terminat: Germania a atacat Uniu-nea Sovietica", a declarat generalul Samanov.

Mihail Ionescu director ISPAIM Rusia discuta doar cu cei mari „Rusia a declarat repetat ca discuta doar cu partenerii majori din NATO si UE despre situatia euroatlantica, nu cu cei mici. Din perspectiva Bucurestilor, relatia bilaterala cu Rusia urmeaza sinusoida relatiilor Rusiei cu Occidentul, din care Romania face acum parte", considera gen. (r.) Mihail Ionescu, directorul Institutului pentru Studii Politice de Aparare si Istorie Militara (ISPAIM). „Cind Rusia incordeaza relatia cu Occidentul, cum se intimpla in ultima vreme, atunci si relatia bilaterala cu Romania se raceste", explica generalul. „Asta nu inseamna ca Romania, tara de margine a UE si a NATO, nu trebuie sa aiba un cuvint de spus corespunzator intereselor nationale, in definirea orientarii Occidentului fata de Rusia", conchide Ionescu.

Iulian Chifu director CPC „Negocieri in forta cu vecinii" „Diplomatia romana nu a gasit canale potrivite pentru a negocia o relatie de intelegere minimala cu Rusia, insa si Moscova trebuie sa-si doreasca o asemenea relatie", arata Iulian Chifu, directorul Centrului pentru Prevenirea Conflictelor (CPC). „Ne aflam intr-o perioada de revenire a Federatiei Ruse, in care Kremlinul apeleaza la negocieri in forta cu statele vecine", comenteaza Chifu reactiile mai dure ale Moscovei, iar in acest context, iritarile Moscovei pot fi considerate „benigne". Mai mult, pozitia Romaniei este una corecta fata de UE, deoarece „Bucurestiul nu a recurs la negocieri bilaterale cu Rusia in domeniul energetic, asa cum s-a intimplat cu Ungaria sau Slovacia".

Armand Gosu conferentiar universitar Relatia cu Moscova, „inconsistenta" Pozitia Romaniei fata de Rusia in timpul mandatului lui Traian Basescu a ramas inconsistenta, identica cu cea promovata si pina in 2004. Difera doar retorica, specifica statelor care au suferit de pe urma pactului Ribbentrop-Molotov si a vecinatatii imediate cu Rusia, considera Armand Gosu, conferentiar universitar la Facultatea de Stiinte Politice a Universitatii Bucuresti. Declaratiile mai dure, insa, „il transforma pe Basescu intr-un lider imprevizibil, iar in relatiile internationale este nevoie de previzibilitate, mai ales ca Moscova are o scoala diplomatica ce citeste orice declaratie la virgula", arata Armand Gosu.