Comisarul european pentru multilingvism, Leonard Orban, sustine ca o hotarare privind introducerea sau nu a clauzei de salvgardare pentru Romania nu a fost insa luata la nivelul forurilor europene.
"Toate aceste comentarii sunt, pur si simplu,
Comisarul european pentru multilingvism, Leonard Orban, sustine ca o hotarare privind introducerea sau nu a clauzei de salvgardare pentru Romania nu a fost insa luata la nivelul forurilor europene.
"Toate aceste comentarii sunt, pur si simplu, pure speculatii si eu le privesc simplu, ca jocuri politice interne. In realitate, nu s-a luat niciun fel de decizie, nici macar analiza tehnica nu este definitivata. Va fi o decizie care va fi luata atunci, in 27 iunie, de catre toti comisarii", a declarat Orban. El recunoaste ca imaginea tarii noastre la Bruxelles nu este foarte buna si apreciaza ca aceasta perceptie a fost determinata in special de instabilitatea de pe scena politica.
Comisarul european pentru multilingvism a reamintit ca raportul privind situatia din justitie si reformele in domeniul luptei anticoruptie nu este finalizat, dezbaterea si adoptarea acestui document facand parte din mecanismul de cooperare si verificare a tarilor membre. Ieri, Gert Weisskirchen, responsabil pentru politica externa al Grupului parlamentar social-democrat german, a spus ca "raportul Comisiei Europene privind reformele din Justitia romaneasca va fi rezultatul unei evaluari politice dure, dar si foarte corecte".
Weisskirchen avertizeaza ca activarea clauzei de salvgardare poate fi ceruta Comisiei Europene si de un stat membru al Uniunii Europene. Parlamentarul social-democrat nu ar sustine o astfel de decizie, dar crede ca este necesara in continuare monitorizarea progreselor Romaniei. In tara, lideri politici atat din PD, cat si din PSD sustin ca au informatii potrivit carora la nivel european s-a decis deja aplicarea clauzei de salvgardare, fie pe justitie, fie pe agricultura. Raportul despre Romania va fi discutat la Bruxelles pe 27 iunie.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.