Dupa summit-ul celor mai industrializate natiuni, G8, dupa intalnirile cu aliatii strategici din Polonia si Cehia, presedintele american a plecat ieri spre casa, dupa ce a pasit si pe covorul rosu al bulgarilor.


Turneul prin tarile e
Dupa summit-ul celor mai industrializate natiuni, G8, dupa intalnirile cu aliatii strategici din Polonia si Cehia, presedintele american a plecat ieri spre casa, dupa ce a pasit si pe covorul rosu al bulgarilor.


Turneul prin tarile europene al presedintelui american, G.W. Bush, a luat sfarsit o data cu vizita finalizata ieri in capitala bulgara. Dupa o saptamana intreaga de intrevederi cu liderii europeni din tarile aliate SUA in teatrele de operatiuni din razboiul antiterorist, dupa momentele tensionate de la summit-ul G8 de la Heiligendamm, unde presedintele rus avusese grija sa "pregateasca" terenul prin declaratii dure la adresa scutului antiracheta, seful Casei Albe s-a urcat ieri in Air Force One, cu destinatia Washington DC. Romania nu a figurat pe lista opririlor europene ale liderului american.

ALIATII. Oprirea de la Sofia i-a oferit presedintelui Bush pretextul de a relua continutul declaratiilor facute duminica la Tirana, in Albania, despre statutul provinciei Kosovo, pronuntan-
du-se independenta provinciei cu peste 90% populatie albaneza, in conformitate cu planul propus de emisarul Natiunilor Unite. Rusia se opune cu fermitate acestei variante. El a sfatuit Belgradul sa accepte acest plan, pentru "a semnala clar Serbiei ca o cale mai buna este posibila, poate in NATO, poate in Uniunea Europeana", relateaza AFP. Vizita la Sofia a avut pe agenda si discutii despre energie. Presedintele Parvanov a deschis subiectul spinos al rutelor energetice, declarand: "Bulgaria are relatii active cu Rusia pe proiecte de infrastructura energetica. Dar am propus azi presedintelui Bush o implicare mai mare, mai categorica din partea companiilor americane in proiectele energetice", conform AFP.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.