In Declaratia sa de presa de vineri, 8 iunie 2007, dupa ce si-a exprimat ingrijorarea in ce priveste functionarea Guvernului, Traian Basescu s-a proptit pe neasteptate intr-o precizare: "Inteleg ca, pe surse, din delegatia PNL au plecat foarte multe
In Declaratia sa de presa de vineri, 8 iunie 2007, dupa ce si-a exprimat ingrijorarea in ce priveste functionarea Guvernului, Traian Basescu s-a proptit pe neasteptate intr-o precizare: "Inteleg ca, pe surse, din delegatia PNL au plecat foarte multe afirmatii legate de faptul ca as fi spus ca nu ma voi lasa pana nu daram Guvernul Tariceanu. As aminti sursei ca presedintele nu poate schimba un Guvern, cu atat mai putin il poate darama si, in acest sens, fac public un apel la PNL sa fie de acord sa dau publicitatii stenograma discutiilor dintre mine si Partidul National Liberal. Stenograma este realizata. Daca primesc acordul oricui din delegatia care a fost la Cotroceni astazi, as vrea sa fac publica aceasta stenograma, pentru ca ea arata un mod de lucru al PNL-ului: minciuna. Minciuna constanta, dezinformarea, profitand de faptul ca are capacitatea de a transmite mesaje".
Am irosit atat de mult spatiu cu acest fragment din scheciul prezidential pentru a da cititorilor sansa de a intelege cum se pune la cale o diversiune marunta, dar de mare eficienta in Romania gugustiucilor politici.
Precizarea naste cateva nedumeriri:
1) In intervalul dintre plecarea Delegatiei PNL de la Cotroceni si momentul Declaratiei au trecut doar cateva ore.
Din cate stiu, nici o agentie de presa serioasa n-a difuzat stirea potrivit careia surse din interiorul Delegatiei PNL ar fi sustinut ca presedintele a declarat ca nu se va lasa pana nu va darama Guvernul.
2) De unde si pana unde atata revolta la o asemenea informatie, stiut fiind ca Traian Basescu a convocat partidele la Cotroceni tocmai pentru a darama Guvernul Tariceanu? O spune pe fata in Scrisoarea adresata partidelor, prin care le cheama sa dezbata formarea unui nou Guvern. Un nou Guvern e imposibil fara daramarea celui actual.
2) Textul se vrea expresia unei adanci nelinisti ca opinia publica l-ar putea surprinde in flagrant delict de incalcare a Constitutiei.
De cand si pana cand amantul terfelirii Constitutiei pe fata se arata atat de grijuliu cu imaginea de respectuos al Legii fundamentale?!
Doua ore mai tarziu, Cotrocenii au dat publicitatii Stenograma discutiilor dintre Delegatia PNL si Traian Basescu. Ziare, televiziuni s-au intrecut s-o reproduca imediat ca pe un material senzational.
Fie si la o simpla lectura, Stenograma ne ofera o virulenta critica adusa de Traian Basescu PNL-ului condus de Calin Popescu Tariceanu de pe pozitiile partizane ale PLD.
Diversiunea isi arata imediat dedesubturile nespalate:


Traian Basescu a folosit pretextul asa-ziselor informatii pe surse pentru ca opinia publica sa ia cunostinta de denuntarea situatiei din PNL. Desigur, Traian Basescu putea s-o faca si in Declaratia de Presa.
N-a facut-o din doua motive:
1) N-a vrut sa fie tinta unor noi acuzatii ca se amesteca anticonstitutional in viata unui partid.
2) Prezentata ca un material secret, dar mai ales ca urmare a unui scandal, Stenograma, si prin ea atacarea PNL, a avut parte de un impact mediatic rasunator.
Dincolo de confirmarea adevarului ca Traian Basescu e un dibaci manipulator al presei noastre, stiindu-i foamea de senzational si, indeosebi, lipsa de spirit critic, diversiunea ne dezvaluie talcul intregii tarasenii cu formarea unui guvern PNL-PD-PLD.
Data publicitatii, Stenograma e o denuntare a  actualei conduceri a PNL de pe pozitiile PLD.

Nu intamplator, presedintele insista in cursul discutiilor pe ceea ce domnia sa numeste eroarea de a da afara din partid Grupul Stolojan.
Stia deja ca Stenograma va fi facuta public si, astfel, PNL va fi prezentat opiniei publice drept un partid care si-a inlaturat partea cea mai buna de dragul oligarhilor care conduc acum partidul.
In plus, prin difuzarea Stenogramei isi gasea argumentarea calomniei cu partid mincinos.
Diversiunea a reusit:
1. Pentru ca reactia conducerii a fost dezastruoasa.
2. Pentru ca presa ramane mai departe la discretia manipularilor prezidentiale prin incapacitatea de a trece prin filtrul critic tot ce spune Traian Basescu, fara sa-si puna o clipa problema ca e vorba de minciuna.
Popoarele au nu numai soarta, dar si presedintii pe care ii merita.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.