Salamul analizat contine patru aditivi alimentari periculosi, care pot afecta sanatatea. Monoglutamatul de sodiu este cel care da cele mai multe reactii adverse.    Salamul Potcoava contine, pe langa carnea de porc, slanina, sare, proteina din soia, condimente, extracte de condimente, si patru aditivi aimentari: "Antiaglomerant (celuloza E 460), potentiator de aroma (glutamat monosodic E 621), antioxidant (acid ascorbic E 300), conservant (nitrit de sodiu E 250)".  Compozitie. Produsul analizat are in compozitie, pe langa ingredientele obisnuite, si patru aditivi alimentari. Celuloza este o substanta insolubila, cu toate acestea putand fi fermentata in intestinul gros. In cazul in care este folosita in concentratii mari, poate provoca probleme intestinale. De aceea este interzisa in alimentele destinate copiilor si sugarilor.  Nitriti. Pentru nitritul de sodiu doza zilnica admisa este de 0,06 mg/kg corp, pentru ca este considerat extrem de periculos. In cantitati mai mari poate reactiona cu hemoglobina. Trebuie tinut cont ca majoritatea mezelurilor de pe piata contin E 250, in felul acesta doza nefiind foarte greu de depasit. Producatorii il folosesc pentru stabilizarea culorii rosiatice a carnii. De asemenea, acestia se justifica motivand ca nitritii inhiba dezvoltarea bacteriilor producatoare de toxina botulinica.  Glutamatul monosodic - E 621 - este interzis in alimentatia sugarilor si a copiilor. In Australia nu este permisa folosirea lui pentru multitudinea de efecte adverse: greata, dureri de cap, ameteli, palpitatii, slabiciune si oboseala. De asemenea, persoanele care sufera de astm ar trebui sa evite consumarea de produse care contin glutamat monosodic, pentru ca vor avea crize mult mai intense.  Chiar daca produsul analizat nu are eticheta nutritionala, din analiza ingredientelor rezulta ca are o valoare energetica mare, nefiind indicat supraponderalilor si obezilor.