Familia, prietenii si colegii de teatru ai lui Adrian Pintea i-au adus, astazi, un ultim omagiu in foaierul Salii Izvor a Teatrului Bulandra, unde a fost depus sicriul cu trupul sau neinsufletit. Opt templieri romani au stat la capataiul celui de-al

Familia, prietenii si colegii de teatru ai lui Adrian Pintea i-au adus, astazi, un ultim omagiu in foaierul Salii Izvor a Teatrului Bulandra, unde a fost depus sicriul cu trupul sau neinsufletit. Opt templieri romani au stat la capataiul celui de-al noulea. Ei au asezat langa trupul marelui actor roman, mantia si sabia de templier. Adrian Pintea a fost innobilat Cavaler al Ordinului Templului. Mai mult, actorul a fost Mare Gardian al Marelui Priorat al Romaniei.

Trandafiri rosii pentru viata lui, crini albi pentru sufletul lui

Printre cei prezenti la Sala Izvor s-au aflat actorii Manuela Harabor si Mircea Albulescu. Cel din urma a spus ca i-a adus lui Adrian Pintea patru trandafiri rosii pentru viata lui si doi crini albi pentru sufletul lui si a subliniat ca nu il va uita niciodata pe colegul sau. Duminica, la ora 12.30, va avea loc o slujba religioasa dupa care cortegiul funerar il va conduce pe Adrian Pintea pe ultimul drum. El va fi inmormantat la Cimitirul Bellu pe Aleea Artistilor, alaturi de Amza Pellea.

Adrian Pintea a murit vineri dupa-amiaza, in ultima clipa fiindu-i alaturi sotia, Lavinia, si bunii sai prieteni, actorii Adrian Titieni si Mihai Constantin. Avea 53 de ani si era actor la Teatrul Bulandra si profesor la Universitatea Nationala de Arta Teatrala si Cinematografica. Vineri seara, pe scena studioului Cassandra, studentii clasei lui Adrian Pintea i-au adus un ultim omagiu. Celor prezenti li s-a amintit de debutul lui fulminant din 1977 pe scena studioului Cassandra, cu rolul Romeo in spectacolul “Romeo si Julieta” de Shakespeare in regia Catalinei Buzoianu. Tot la “Bulandra” a fost debutul sau pe o scena profesionista. In 1977, pe cand era inca student la Institutul de Arta Teatrala si Cinematografica (a absolvit in 1979), interpreta pe aceasta scena rolul lui Treplev, alaturi de Clody Bertola, in spectacolul “Pescarusul” de Cehov, regia Liviu Ciulei. A fost profesor la Universitatea de Arta Teatrala si Cinematografica “I.L. Caragiale”, a jucat in teatru, in film, la televiziune si in spectacole radiofonice. Ultimul spectacol in care Adrian Pintea a jucat la Teatrul Bulandra a fost “Repetitie cu Barrymore” dupa William Luce, pe care l-a si regizat. Afisul spectacolului se afla inca la intrarea in sala unde a fost depus sicriul cu corpul neinsufletit al actorului.

9 Cavaleri pentru eternitate

Cifra 9 are o semnificatie aparte pentru Ordinul Templului. Istoria Ordinului incepe putin dupa Prima Cruciada, lansata de Papa Urban al II-lea, in anul de gratie 1118. In acest an, noua Cavaleri francezi s-au instalat la confluenta celor trei mari religii monoteiste: iudaica, crestina si musulmana, exact pe locul unde a fost construit Templul Regelui Solomon. Misiunea lor era de a apara pelerinii care strabateau drumul de la Jaffa la Ierusalim. Acesti 9 cavaleri au stat pe Pamantul Sfant timp de 9 ani, timp in care numarul lor a ramas constant.

(Bogdan Apostolescu)
Adrian Pintea voia sa fie inmormantat in camasa de templier

Actorul Adrian Pintea a incetat din viata, ieri, la Spitalul Fundeni, unde era internat de o saptamana. Adept al imbatranirii frumoase si pline de energie, Pintea s-a stins, insa, prea devreme, la doar 53 de ani, crezand inca in cavalerism, onoare, onestitate, iubire si in Dumnezeu. Putini stiu insa ca marele actor era innobilat Cavaler al Templului si detinea functia de Mare Gardian al Marelui Priorat Magistral al Romaniei. El si-a dorit sa fie inmormantat in camasa de templier. Lavinia Tatomir, sotia marelui actor, a spus ca va face eforturi sa depuna trupul neinsufletit al sotului ei la Catedrala Catolica Sfantul Iosif (locul in care a avut loc primul ritual public al Templierilor din Romania) sau la Capela Romano-Catolica a Cimitirului Bellu, pentru ca toti cei care l-au iubit sa vina sa ii aduca un ultim omagiu. Tot la cimitirul Bellu, pe aleea actorilor, va fi inhumat. Dumnezeu sa-l odihneasca in pace!

Adept al imbatranirii frumoase si pline de energie, Adrian Pintea nu a avut, din nefericire, ocazia sa mai prinda aceasta perioada. S-a stins din viata la doar 53 de ani, crezand inca in cavalerism, onoare, onestitate, iubire si in Dumnezeu. Lavinia Tatomir, sotia marelui actor, a spus ca va face eforturi sa depuna corpul neinsufletit al sotului ei la Catedrala Catolica Sfåntul Iosif (locul unde s-a efectuat primul ritual public al Cavalerilor Templieri din Romania) sau la Capela Romano-Catolica a Cimitirului Bellu, pentru ca toti cei care l-au iubit sa vina sa ii aduca un ultim omagiu. Tot la acest cimitir, pe aleea actorilor, va fi inhumat.

Adrian Pintea ar fi vrut sa se reincarneze „...intr-un om mai bun. Un cetatean al Atlantidei sau al Lemuriei, un cavaler templier, un crescator de cai din Scotia anului 1342, un bibliotecar din Alexandria, un medic bun, un caine lup...“ (revista Viva)

Actorul suferea de mult timp de ciroza hepatica si a fost internat, la sfarsitul lunii mai, la Spitalul Fundeni din Capitala, unde a si murit ieri. Ieri dimineata, starea sa de sanatate s-a agravat foarte mult, iar medicul Dan Tulbure, care l-a avut sub supraveghere, a presimtit ca Pintea nu va mai avea mult de trait. Ciroza a fost provocata de virusul B, iar medicii i-au descoperit actorului si o hipertensiune pulmonara, o hipertensiune renala si o insuficienta cardiaca extrem de severa.

Adrian Pintea s-a nascut in Bistrita si a fost casatorit cu bioenergoterapeutul Lavinia Tatomir, cu 27 de ani mai tanara decat el. In anul 1979, a absolvit Institutul de Arta Teatrala si Cinematografica „I.L. Caragiale“ din Bucuresti la clasa profesorului Petre Vasilescu.

A abordat, inca din anii de studiu, roluri importante in piese de Shakespeare, Strindberg sau Stanca. A sustinut roluri principale la Teatrul Bulandra in piese de Cehov si Anouilh - in regia semnata de Liviu Ciulei - la Teatrul National din Bucuresti in lucrari de Dostoievski si Eliade - regizate de Ion Cojar si Horea Popescu - si Giraudoux - regie proprie - apoi la Teatrul Nottara - Pirandello in regia lui Dominic Dembinski.

A evoluat in filme de lung- metraj si de televiziune, regizate, printre altii, de Dinu Cocea, Mircea Veroiu, Carlos Aguira, Bertrand Tavernier, precum si la BBC.
Cunostea patru limbi straine: engleza (grad A - Master), franceza, italiana si maghiara. A fost profesor universitar doctor in actorie, deosebit de apreciat si indragit de studenti, la Universitatea Teatrala si Cinematografica „Ion Luca Caragiale“ din Bucuresti.

O stea care a ars si a plecat mai departe
Cunoscut publicului larg pentru rolurile sale, Pintea avea, insa, si multe alte pasiuni pe langa teatru si cinematografie. Printre acestea, echitatia, scrima, muzica, grafica, artele martiale sau coregrafia. Eminescu este poetul pentru care actorul avea cea mai mare admiratie si consideratie. Ducea o lupta continua cu prejudecatile obisnuite ale publicului. O lupta pentru un Eminescu adevarat. Unul dintre cei mai daruiti, mai sensibili interpreti ai operei poetului, Pintea a inregistrat si o caseta cu versuri ale lui Eminescu.

Adrian Pintea a avut multe legaturi si cu lumea muzicala. Legaturi cu mari artisti de gen, printre care, cu cea mai longeviva trupa de rock autohtona, Iris. Actorul a colaborat cu cei patru rockeri, pentru prima data, la albumul „Luna plina“, in 1997. Aici, Pintea are un pasaj recitativ, in piesa „Nu vor“. A fost prezent si la cateva din marile concerte pe care acestia le-au sustinut pentru promovarea albumului.

In ianuarie 2004, Adrian Pintea a cantat rock, la Casa de Cultura Studenteasca, alaturi de chitaristul Adi Manolovici, care a lansat primul manual de chitara electrica din Romania, „Electrik Master Guitar - vol. I“. Dintr-o prietenie „adanca si sincera“ pentru autor, Adrian Pintea a devenit, pentru cateva minute, un Eric Clapton autohton.

Ultimul contact direct cu viata muzicala
Cea mai recenta si, totodata, ultima dintre colaborarile sale muzicale a fost cu trupa Timpuri Noi. Actorul a fost contactat pentru a aparea in cel mai nou videoclip al formatiei, al piesei „Tata“. In clip, apar nu mai putin de 21 de actori romani.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.