Romania si Bulgaria, cei mai noi membri ai Uniunii Europene, trebuie sa rezolve mai multe probleme de natura economica inainte sa poata adopta moneda euro, a declarat presedintele Bancii Centrale Europene, Jean-Claude Trichet.
"Mi se pare ca R
Romania si Bulgaria, cei mai noi membri ai Uniunii Europene, trebuie sa rezolve mai multe probleme de natura economica inainte sa poata adopta moneda euro, a declarat presedintele Bancii Centrale Europene, Jean-Claude Trichet.
"Mi se pare ca Romania are multe teme de facut, teme care sunt in curs de rezolvare si care trebuie solutionate, in continuare, in mod activ pe parcursul mai multor ani, in vederea indeplinirii criteriilor (de aderare la zona euro - n.r.)", a declarat Trichet intr-o conferinta de presa, organizata dupa ce BCE a anuntat majorarea dobanzii de referinta la 4%, cel mai inalt nivel din ultimii aproape sase ani.
Autoritatile romane au elaborat un program de aderare la zona, avand ca tinta anul 2014. Criteriile actuale de aderare la zona euro prevad mentinerea la un nivel scazut a inflatiei, a datoriei publice si a ratelor dobanzilor, precum si stabilizarea cursului de schimb valutar.
De asemenea, inainte de a intra in zona euro, orice stat trebuie sa petreaca cel putin doi ani in mecanismul ratelor de schimb (ERM II), anticamera adoptarii monedei europene.
Bulgaria intentioneaza sa adopte moneda unica europeana la inceputul deceniului viitor, insa oficialul BCE este de parere ca statul balcanic mai are multe probleme de rezolvat.
"Bulgaria merita cu certitudine felicitari pentru rezultatele obtinute pana in prezent. Pe de alta parte, este evident ca aceasta tara inregistreaza mai multe dezechilibre, inclusiv un deficit foarte ridicat de cont curent", a spus Trichet.
Fondul Monetar International si-a exprimat recent ingrijorarea in legatura cu deficitul de cont curent aproape la fel de mare al Romaniei.
Toate statele din Uniunea Europeana trebuie sa actioneze in vederea asigurarii unui cadru economic pregatit pentru aderarea la zona euro, a declarat Trichet.
Slovenia a adoptat euro la 1 ianuarie 2007, fiind primul membru nou al zonei euro dintre cele zece state care au aderat la UE in anul 2004, iar Malta si Cipru au primit luni aprobarea ministrilor europeni ai Finantelor pentru adoptarea monedei unice la inceputul anului viitor. Slovacia ar putea fi al paisprezecelea membru al zonei euro din anul 2009. Autoritatile slovace estimeaza ca vor aduce inflatia in intervalul considerat adecvat de UE pana in primavara anului viitor.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.