"PSD a raspuns pozitiv si a dat curs invitatiei presedintelui Basescu pentru a participa, astazi, la consultarile organizate la Cotroceni cu partidele politice, din dorinta de a explora gasirea unei solutii pentru iesirea din criza, precum si din res
"PSD a raspuns pozitiv si a dat curs invitatiei presedintelui Basescu pentru a participa, astazi, la consultarile organizate la Cotroceni cu partidele politice, din dorinta de a explora gasirea unei solutii pentru iesirea din criza, precum si din respect si curtoazie pentru institutia prezidentiala.
Pozitia PSD a fost exprimata in mod clar la aceasta intalnire cu dl presedinte: este responsabilitatea politica a presedintelui si a primului-ministru de a propune solutii pentru iesirea din criza politica, pe care guvernarea si puterea de dreapta au provocat-o in Romania dupa 2005.
Am spus-o foarte clar, PSD nu are cum sa sustina o formula de guvernare in sensul celei propuse de dl presedinte Basescu - PNL-PD-PLD - formula care si-a demonstrat in mod clar epuizarea si depasirea limetelor sale si am adauga in plus la aceasta si faptul ca un partid a spus deja ca nu este de acord, iar un al doilea partid practic nici nu exista. Am spus-o foarte clar, pe de alta parte, ca orice discutie in jurul unei formule de majoritate parlamentara si in jurul unei formule de guvern trebuie sa se axeze pe urmatoarele prioritati - si aceasta este pozitia foarte clara a PSD - este vorba de gasirea unor solutii rapide si concrete legate de situatia grava, dramatica din agricultura; este vorba de rezolvarea problemei grave legate de nivelul de trai al pensionarilor; este vorba de situatia dramatica din sanatate; este vorba de situatia ratei absorbtiei fondurilor europene structurale si, nu in ultimul rand, de garantarea unei independente reale a justitiei.
Pentru ca s-a discutat foarte mult in legatura cu interpretarea data rezultatului alegerilor din noiembrie-decembrie 2004, am spus foarte clar ca interpretarea corecta este legata de faptul ca populatia Romaniei, cetatenii Romaniei au acordat un sprijin majoritar la acel moment unei formule de program de guvernare preponderent social-democrate, propusa in primul rand de PSD. Dincolo de asta vreau sa - si pentru a concluziona - sa spun ca, avand in vedere afirmatia noastra si pozitia noastra corecta, de altfel, ca este responsabilitatea presedintelui si a primului-ministru de a propune solutii pentru iesirea din criza, asteptam in continuare solutii pe care presedintele si primul-ministru sa le a propuna partidelor politice in zilele care urmeaza. Va multumesc."


Consultarile de la Palatul Cotroceni intre presedintele Traian Basescu si delegatia PSD au durat aproximativ 10 minute, timp in care social-democratii si-au prezentat pozitia. Delegatia social-democrata nu a fost condusa de Mircea Geoana.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.