Dupa doua editii consecutive de absenta, omul de afaceri Ion Tiriac revine la SIAB, cu cele zece marci de masini pe care le reprezinta cu o conditie: sa fie organizat la Tiriac Expo.

AMC-APIA Expo, organizatorul Salonului International de Automobile Bucuresti (SIAB), a anuntat ca editia din acest an a celui mai important eveniment auto din Romania se va desfasura la Tiriac Expo. Astfel, dupa cinci editii consecutive, complexul expozitional Romaero Baneasa nu va mai gazdui Salonul Auto. De altfel, in 2006, organizatorii evenimentului auto dadusera ca sigura organizarea Salonului la Romexpo. „Ne gindim serios la identificarea unui alt sediu, fie el si Romexpo", declara anul trecut Brent Valmar, presedintele Asociatiei Producatorilor si Importatorilor de Automobile.

Explicatia organizatorilor pentru mutarea din acest an a vizat spatiul de desfasurare. „Nu am fi avut spatiu la Romexpo nici pentru numarul de expozanti din 2005", au spus oficialii AMC-APIA Expo. Organizatorii au refuzat sa faca publice costurile inchirierii spatiului de la Romaero sau pe cele necesare desfasurarii evenimentului in acest an. Tot la Tiriac Expo a fost organizat in acest an Luxury Car Show, primul eveniment de acest gen din Romania, in care au fost prezentate modele in valoare de zeci de milioane de euro. Tiriac Expo este situat pe DN 1, la kilometrul 16,5, pe spatiul fostului Metro-Otopeni.

SIAB 2005, organizat la Romaero Baneasa, s-a desfasurat pe o suprafata de 40.000 de metri patrati. La Tiriac Expo, suprafata de expunere va fi exact aceeasi. „Nu s-a putut prelungi contractul cu Romaero", a declarat Victoria Lupu, directorul general al SIAB. „La Romaero aveam 40.000 de metri patrati suprafata bruta, aici (n.red.-la Tiriac Expo) avem tot 40.000 de metri patrati, dar e suprafata neta." Oficialii Romexpo spun ca lucrarile de extindere a complexului expozitional au durat mai mult decit fusese preconizat. „SIAB 2007 nu s-a putut organiza la Romexpo pentru ca formalitatile pentru declansarea investitiei au durat mai mult decit a fost previzionat si, in consecinta, construirea celor doua pavilioane de circa 30.000 de metri patrati, care ar fi fost necesari pentru acoperirea suprafetei SIAB, nu s-a putut finaliza. Spatiile oferite de Romexpo in actuala configuratie, inclusiv punerea la dispozitie a unor parcaje pentru amplasari de corturi, nu au corespuns cerintelor organizatorilor", au sustinut reprezentantii companiei. In prezent, spatiul interior de expunere la Romexpo masoara 55.000 de metri patrati suprafata bruta, 45.000 de metri patrati suprafata exterioara si 35.000 de metri patrati folositi pentru cele 2.200 de locuri de parcare.

Revenirea celor zece marci reprezentate pe piata romaneasca de Tiriac Auto si de DaimlerChrysler Automotive Romania (din care Tiriac detine 49%) in cadrul SIAB are loc dupa sase ani de absenta. Cele zece marci sint Mercedes, Smart, Chrysler, Jeep, Mitsubishi, Land Rover, Jaguar, Ford, Mazda si Hyundai. In 2005, cu o luna inainte de inceperea SIAB, Tiriac Auto si-a deschis propria expozitie.

Neparticiparea la SIAB 2003 si 2005 a fost motivata de reprezentantii Tiriac Auto de lipsa spatiului de care ar fi avut nevoie compania pentru a-si expune marcile pe care le importa. „Cu toate eforturile comune ale Tiriac Auto si ale AMC-APIA Expo nu am reusit sa obtinem decit un spatiu de 2.500 de metri patrati. Aveam nevoie de cel putin 3.700 de metri patrati", a explicat Adriana Ichim, directorul executiv al companiei, neparticiparea la cele doua editii.

SIAB 2007 va avea loc intre 5 si 14 octombrie. La editia din acest an vor fi prezente marci precum Alfa Romeo, Audi, Bentley, BMW, Chevrolet, Citroën, Dacia, Daewoo, Fiat, Honda, Kia, Lamborghini, Maseratti, MINI, Nissan, Opel, Porsche, Renault, Seat, Skoda, Ssang Yong, Subaru, Suzuki, Toyota, Volvo si nume noi, ca de exemplu Chrysler, Dodge, Ford, Hyundai, Jaguar, Jeep, Land Rover, Mazda, Mercedes, Mitsubishi, Smart, Great Wall Motor, Lexus sau Saab.