Mostenitorii industriasilor Malaxa si Auschnit vor da statul roman in judecata la o curte internationala daca ordonanta de urgenta pentru modificarea legislatiei privind Fondul Proprietatea nu va fi adoptata pana la data de 20 iunie.
"Dupa disc
Mostenitorii industriasilor Malaxa si Auschnit vor da statul roman in judecata la o curte internationala daca ordonanta de urgenta pentru modificarea legislatiei privind Fondul Proprietatea nu va fi adoptata pana la data de 20 iunie.
"Dupa discutii cu autoritatile, cele doua familii au acceptat sa astepte pana la 20 iunie, cand ni s-a promis ca ordonanta va fi adoptata. Daca la aceasta data legislatia privind Fondul Proprietatea nu va fi modificata, imediat vom introduce o actiune impotriva statului roman, pentru ca mostenitorii nu mai vor sa astepte. De mai mult de un an sunt promisiuni ca se va rezolva situatia si nu s-a facut nimic", a declarat Corin Trandafir, avocat partener la firma de avocatura Rubin Meyer Doru & Trandafir, reprezentantul juridic al familiilor Malaxa si Auschnit, precizeaza Mediafax. El a aratat ca mostenitorii sunt la o varsta inaintata si au avut "destula" intelegere, avand in vedere ca titlurile de despagubire au fost obtinute foarte greu, dupa mai multi ani in care toate demersurile n-au gasit nici un raspuns la autoritatile romane.
Despagubiri record
Mostenitorii celor doi industriasi au primit, in toamna anului trecut, titluri de despagubire in valoare cumulata de 1,1 miliarde lei (peste 300 milioane de euro) pentru bunuri confiscate de regimul comunist. Stabiliti in America, urmasii lui Nicolae Malaxa si Max Auschnit au obtinut cele mai mari despagubiri recunoscute de statul roman. Ei nu au cerut, insa, pana in prezent conversia titlurilor de despagubire in actiuni la Fondul Proprietatea. "Noi am face-o cu mare bucurie (conversia - n.r.), daca am fi siguri ca Fondul Proprietatea va fi listat la bursa", a adaugat Trandafir.
El a aratat ca pana in prezent Curtea Europeana a Drepturilor Omului a dat castiga de cauza reclamantilor in toate procesele deschise impotriva statului pe problema Fondului Proprietatea.
Operatiunea de listare presupune mai multe etape, prima conditie fiind autorizarea Fondului de catre CNVM, dar portofoliul Fondului trebuie mai intai evaluat. Toate aceste operatiuni presupun ca legislatia Fondului Proprietatea sa fie modificata.
Americanii domina Fondul Proprietatea
Persoanele cu cetatenie americana vor deveni cei mai mari actionari ai Fondului Proprietatea dupa ce mostenitorii fostilor industriasi Malaxa si Auschnit vor face conversia in actiuni la Fond a titlurilor primite drept despagubire pentru bunurile confiscate in timpul regimului comunist.
Presedintele Fondului Proprietatea, Alexandru Paunescu, a declarat ca aproximativ 10% din totalul de 2251 de actionari inregistrati pana acum au cetatenie straina, iar dintre acestia 15 sunt din SUA. "Deocamdata, cei din America au mai putin de 1% din actiuni, dar dupa ce vor face conversia in actiuni a titlurilor de despagubire cei din familiile Malaxa si Auschnit, cetatenii din SUA vor avea cel mai mare pachet de actiuni, aproximativ 8%", a explicat Paunescu. Mostenitorii industriasilor Nicolae Malaxa si Max Auschnit au primit, in toamna anului trecut, titluri de despagubire in valoare cumulata de 1,1 miliarde lei (peste 300 milioane de euro) pentru bunuri confiscate de regimul comunist. Printre activele revendicate de familia Malaxa se numara Faur Bucuresti (fosta uzina Nicolae Malaxa), Republica Bucuresti (denumita in trecut Uzina de Tuburi si Otelarii) si Combinatul Siderurgic Resita (fostele Uzine si Domenii Resita).


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.