Cine s-ar fi gandit ca lactatele degresate pot fi vinovate ca femeia nu reuseste sa ramana insarcinata? Iata ca s-a gandit la aceasta asociere nefasta pentru femei un grup de cercetatori americani. Si concluzia: lactatele degresate te


Cine s-ar fi gandit ca lactatele degresate pot fi vinovate ca femeia nu reuseste sa ramana insarcinata? Iata ca s-a gandit la aceasta asociere nefasta pentru femei un grup de cercetatori americani. Si concluzia: lactatele degresate te lasa fara urmasi.

Un amplu studiu, efectuat de cercetatori din cadrul Departamentului de nutritie al Scolii de Sanatate Publica Harvard din Boston, recomanda femeilor doritoare sa aduca bebelusi pe lume sa renunte la lactatele degresate in favoarea celor nedegresate si a inghetatei. Impreuna cu colaboratorii lui, doctorul Jorge Chavarro a identificat 18.555 de femei intre 24 si 22 de ani fara probleme de fertilitate, dintr-un lot de 116.000 de femei.
chestionar. Cele 18.555 de femei au fost monitorizate opt ani. O data la doi ani, ele au raspuns unui chestionar privitor la dorinta lor de a ramane insarcinate, in ce masura si-au implinit acest vis intr-un an si, in caz de infertilitate, daca cunosc cauzele. In paralel, femeile selectate au furnizat cercetatorilor si o serie de informatii privitoare la obiceiurile lor alimentare, in perioada de studiu. La capatul celor opt ani de monitorizare, 438 de femei au declarat ca nu au ramas gravide din cauza problemelor de ovulatie.  

Rezultatele studiului conduc spre ideea ca, in cazul femeilor care mananca zilnic cel putin doua portii de lactate degresate, riscul de a avea probleme de ovulatie creste cu 85%, comparativ cu femeile care consuma lactate doar o data pe saptamana. Astfel, un iaurt cu 0% grasimi mancat zilnic contribuie la cresterea cu 11% a riscului de infertilitate, chiar daca nu reducem cantitatea totala de calorii ingerate intr-o zi. Dimpotriva, daca bem un pahar cu lapte nedegresat, riscul de infertilitate scade cu 22%.

INGHETATA. Studiul a luat in calcul si influenta inghetatei asupra fertilitatii. Si a ajuns la concluzia ca doua portii de inghetata pe saptamana - un aliment care contine mult lapte integral - scad sub 38% riscul de sterilitate, fata de riscul pe care il au femeile care mananca doar o data pe saptamana deliciosul desert. Potrivit specialistilor in nutritie eliminarea in procesul de fabricatie a grasimilor din lapte si produsele lactate este practic un "sacrilegiu". Deoarece elemente valoroase pentru buna functionare a organismului sunt indepartate. Aici sunt vizate si femeile care sunt intr-o permanenta dieta de slabire, si producatorii care vin in intampinarea acestora cu noi si noi lactate degresate.


Alti factori de riscLactoza, principala glucida din lapte, ar fi cauza infertilitatii. De asemenea, degresarea ar elimina calciul, fosforul, vitamina D, elemente ce favorizeaza sterilitatea.   
Medicul Nicolae Calomfirescu spune ca, daca acestui factor de risc, respectiv consumul lactatelor degresate, i se mai adauga si altele  - varsta, indicele de masa corporala, numarul caloriilor zilnice, activitatea fizica, tabagismul, alcoolismul, folosirea unui mijloc de contraceptie - avem explicatia cresterii numarului de femei infertile.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.