Ne-a parvenit proiectul concluziilor Consiliului European ce se va tine la Bruxelles in perioada 21-22 iunie. Cu mentiunea foarte importanta ca este vorba despre un text de lucru care ar mai putea suferi oarecare modificari, mai ales dupa lucrarile C
Ne-a parvenit proiectul concluziilor Consiliului European ce se va tine la Bruxelles in perioada 21-22 iunie. Cu mentiunea foarte importanta ca este vorba despre un text de lucru care ar mai putea suferi oarecare modificari, mai ales dupa lucrarile Consiliului Ministrilor Afacerilor interne si Justitiei si, evident, luandu-se in considerare si eventualele propuneri facute de Comisia Europeana in Raportul de monitorizare. In acelasi timp, conform uzantelor, este relativ greu de imaginat ca vor fi aduse modificari spectaculoase la acest text. Este de presupus ca inainte de elaborarea textului au existat consultari intensive, tocmai pentru a evita aparitia unor elemente care sa schimbe fundamental spiritul a ceea ce se afirma in document.
Paragraful lipsa
Anuntarea unor clauze de salvgardare ar constitui un asemenea eveniment si, fara indoiala, in cazul in care o asemenea posibilitate era luata in calcul, ar fi trebuit sa existe macar o indicatie sau un paragraf "deschis" pentru a face posibila introducerea unei asemenea prevederi. Aceasta nu inseamna insa ca este absolut imposibil ca, la presiunile eventuale ale Comisiei Europene, asemenea masuri sa fie anuntate, mai ales in cazul in care s-ar sti ca ele beneficiaza de votul sigur al unora dintre statele membre. Evident, mai este o necunoscuta: in cazul in care se cere aplicarea uneia dintre clauze, cum oare se vor comporta reprezentantii celor doua tari, respectiv presedintii Romaniei si Bulgariei? Se vor bate oare pentru onoarea tarilor lor sau, asa cum deja comenteaza cu sarcasm unele surse din Bruxelles, vor folosi acest prilej pentru a lovi in adversarii politici interni, fortand chiar si cu acest pret o cadere a guvernelor din cele doua tari?
Documentul este o sinteza a domeniilor prioritare de actiune in viitorul imediat. Astfel, in primul rand ca pondere, apare preocuparea pentru o "mai stransa cooperare cu tarile-terte in vederea managementului fluxurilor migratorii". In acest context, se aminteste nevoia de a se intari si dezvolta in ritm sustinut capacitatea comuna de management a frontierelor externe, rolul esential revenind Agentiei FRONTEX, fiind salutat "acordul pentru stabilirea unei Echipe de interventie rapida la frontiere, lansarea Retelei de patrulare de coasta si crearea unei "cutii de scule" cu echipament tehnic la dispozitia statelor membre". Context in care noi reamintim anuntul facut la Bruxelles de ministrul Cristian David si primit cu interes de responsabilii europeni privind viitoarea participare a tarii noastre la unitatea comuna de supraveghere a spatiului Marii Negre.
Politica de migratie
In document se mentioneaza ca, la reuniunea sa din decembrie, Consiliul European urmeaza sa dezbata "toate aspectele privind implementarea unei politici cuprinzatoare asupra migratiei pe baza unui raport al Comisiei Europene", incluzandu-se aici aplicarea planului global privind migratia din Africa si zona Mediteranei precum si o evaluare a primelor progrese ale aplicarii unui plan similar privind regiunile sud-estice vecine UE. Se reitereaza domeniul prioritar de preocupare care este intarirea cooperarii intre sistemele de politie si cele de justitie in lupta impotriva terorismului si a crimei organizate. Iata de ce, firesc, revine apelul la intensificarea adoptarii procedurilor de recunoastere reciproca a deciziilor judecatoresti, una dintre cele mai sensibile probleme cu care va fi confruntata Europa in perioada imediat urmatoare. Un exemplu concret este apelul la finalizarea rapida a Acordului asupra Reglementarii asupra legii privind obligatiile contractuale sau cea asupra jurisdictiei si legisalatiei asupra problemelor matrimoniale. Interesant pentru Romania in care Presedintele Romaniei vorbeste despre "gaozari" si "tiganci imputite" si aliatul sau politic Gigi Becali lanseaza atacuri furibunde asupra homosexualilor, este si faptul ca UE anunta cu satisfactie adoptarea Deciziei-cadru privind combaterea anumitor forme de rasism si xenofobie.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.