Compexurile energetice si distributiile de electricitate neprivatizate din Romania valoreaza, conform estimarilor bancii de investitii Wood, aproximativ 3,2 miliarde euro. Reprezentantii Wood cred ca planurile de afaceri ale investitorilor vor avea a

Compexurile energetice si distributiile de electricitate neprivatizate din Romania valoreaza, conform estimarilor bancii de investitii Wood, aproximativ 3,2 miliarde euro. Reprezentantii Wood cred ca planurile de afaceri ale investitorilor vor avea avea aceeasi insemnatate, in procesul de privatizare, ca si pretul oferit.
"Am discutat recent cu reprezentantii AVAS (Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului) si consideram ca planurile de afaceri ale potentialilor investitori sunt la fel de importante ca pretul pe care acestia il vor oferi", spun oficialii Wood & Company. AVAS urmareste sa privatizeze cele trei complexuri energetice, Turceni (cu o putere instalata totala de 2 GW), Rovinari (1,7 GW) si Craiova (1 GW). Pentru achizitionarea acestora si-au exprimat deja interesul companiile CEZ (Cehia), E.ON (Germania), RWE (Germania), Enel (Italia), Iberdrola (Spania) si Endesa (Spania). De asemenea, producatorul de aluminiu Alro Slatina, cel mai mare consumator de energie electrica din Romania, si-a exprimat recent interesul pentru preluarea unuia dintre cele trei complexuri energetice, pentru a-si asigura consumul de energie in banda. "Companiile care detin in prezent distributii de electricitate privatizate in Romania, E.ON, Enel si CEZ, ar putea avea un avantaj competitiv in privatizarea celor trei producatori de energie", mentioneaza oficialii Wood.

Ultimele trei distributii de energie vor fi scoase la privatizare

AVAS va scoate la privatizare, totodata, ultimele trei distributii de energie electrica: Electrica Muntenia Nord, Electrica Transilvania Nord si Electrica Transilvania Sud. In prezent, E.ON detine fosta Electrica Moldova, CEZ a achizitionat Electrica Oltenia, in timp ce Enel a preluat Electrica Banat si Electrica Dobrogea, iar contractul pentru preluarea Electrica Muntenia Sud de catre compania italiana va fi semnat azi. Wood & Company este cel mai mare broker de capital de pe piata ceha, potrivit NewsIn. De la fondarea sa in 1991, firma s-a concentrat pe tranzactionare de valori mobiliare si consiliere pentru companii. Wood & Company a efectuat in 2006 tranzactii in valoare de 24 miliarde dolari, beneficiind astfel de o cota de piata de 6,6% in regiune si de 28,5% in Praga. In Romania, Wood & Company a realizat studii privind opt companii cu cea mai mare lichiditate de pe piata, planuind sa isi extinda portofoliul de cercetare pe termen mediu, urmand a incorpora si alte companii. Grupul bancar mai planuieste sa ofere in Bucuresti servicii financiare pentru companii.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.