SOS:normele europene de procesare, nerespectate  Toxina botulinica din conservele de peste, carne sau legume este ucigasa. Cinci pacienti sunt la Institutul Matei Bals cu diagnosticul botulism, din cauza nerespectarii normelor europene de procesare a conservelor.     La Institutul de Boli Infectioase "Matei Bals" din Bucuresti sunt internati cinci pacienti (doi din Focsani si trei din comuna Tulucesti, Galati) cu diagnosticul de botulism. Unul dintre pacienti, un baiat in varsta de 12 ani din Focsani, este in stare critica, la sectia de anestezie terapie intensiva (ATI), conectat la aparate cu ajutorul carora respira, deoarece are muschii respiratorii paralizati. Potrivit directorului institutului, prof. dr. Adrian Streinu Cercel, "chiar daca starea este grava, totusi, ieri, spontan, copilul a respirat fara aparate.     Dar in orice moment pot interveni complicatii fatale". Ceilalti pacienti se afla sub supraveghere in sectia ATI a institutului, sub tratament antibotulinic, stabilit din punct de vedere al functiilor vitale. Prof. dr. Streinu Cercel spune ca urmarile bolii in cazul acestor pacienti sunt in functie de cantitatea de toxina botulinica patrunsa in corp. Pacientii din Tulucesti, tatal si cei doi copii, au mancat conserva de macrou, cu toxina botulinica, de la cantina sociala, iar cei doi pacienti din Vrancea au ajuns in spital de la conserva de pateu. controale. Dupa acest episod a fost controlata cantina sociala din comuna Tulucesti, judetul Galati, si s-au inregistrat numeroase nereguli, motiv pentru care a fost inchisa.   De asemenea, s-a dispus scoaterea din circuit a tututor conservelor din carne de peste aflate in stoc, confiscarea si distrugerea alimentelor cu termenul de valabilitate expirat. Medicii epidemiologi cauta sa identifice acum toate cele 33 de familii din Tulucesti care au primit conserve din macrou de la cantina sociala.   In cazul acestor pacienti, cauza botulismului este o conserva de paste sau de pateu de ficat. L-am intrebat pe profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare, in ce conditii se dezvolta toxina botulinica in conserve. semne. Aceasta toxina apare daca nu este respectat un document al Uniunii Europene, valabil si in Romania care prevede analiza riscului punctelor critice la materia prima, dar si la produsul finit. La materia prima - peste, carne, legume - trebuie tinut seama de modul de respectare a conditiilor de igiena.   In timpul procesarii trebuie atinsa temperatura de omorare a sporilor in toata masa produsului, nu numai la suprafata, ceea ce producatorul are obligatia sa verifice la produsul finit. In concluzie, toxina botulinica se dezvolta in conserve pentru ca apare un defect de procesare. Nu se respecta valorile de temperatura, ceea ce faciliteaza aparitia si inmultirea toxinei. Ambalajul bombat este semnul ca este o conserva cu toxina botulinica.     Simptome "Botulismul poate provoca paralizia bratelor, a picioarelor, a trunchiului si a muschilor respiratorii. Simptomele apar dupa 12 sau 36 ore de la consumul alimentelor contaminate" Prof. dr.Adrian Streinu Cercel