CE BEM, CE MANCAM
Fulgii de porumb cu ciocolata, multivitamine si fier "Fortza" au urmatoarele ingrediente: "Malai, faina de orez, zahar, extract de malt, 7% cacao cu continut ridicat de grasime, ulei de cocos, indulcitor: fructoza, 2% pudra de ciocolata, lapte praf, sare, emulsifiant: lecitine E 322, aroma identic naturala: vanilina, antioxidant: alfa tocoferol E 307, vitamine si minerale: vitamina C, tianina (B1), riboflavina (B2), vitamina B6, vitamina B12, niacina (PP), fier". Eticheta nutritionala precizeaza urmatoarele valori pentru 100 de grame de produs: "proteine 8,6 g, carbohidrati 83,6 g, lipide 2,7 g, valoarea energetica 393,1 kcal/1667,3 kj, vitamine si minerale (DZR), vitamina C 51,0 mg 85%, tianina (B1) 1,2 mg 85%, riboflavina (B2) 1,4 mg 85%, vitamina B6 1,7 mg 85%, vitamina B12 0,8 g 85%, niacina (PP) 15,3 mg 85%, fier 11,9 mg 85%.

ANALIZA. Ca majoritatea produselor din aceasta categorie, si acesta este dezechilibrat nutritional, avand un exces de zaharuri (amidon, zaharoza, maltodextrina, maltoza, glucoza, fructoza), ne explica profesorul Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare. De asemenea, produsul este fortificat cu vitamine si fier. Nu se specifica daca vitaminele sunt naturale si forma in care este adaugat fierul.

CONCLUZII. Produsul nu poate fi consumat de celiachici. Datorita continutului ridicat de zaharuri, bolnavii de diabet il vor consuma tinand cont de aportul de zaharuri permis zilnic, spune specialistul. Consumul in cantitate mare nu este recomandat supraponderalilor si obezilor. Suferinzii de boli hepatice, cancer, status proinflamator sistemic si de metabolism al fierului vor cere sfatul medicului.