Acidul folic administrat in cantitati mari poate grabi dezvoltarea cancerului de colon, spun specialistii americani de la Institutul National de Sanatate.

Dozele mari de acid folic, despre care se credea ca pot preveni cancerul de colon, au exact efectul contrar, arata un nou studiu realizat de Institutul National de Sanatate din SUA, citat de Associated Press. Rezultatele sunt cu atat mai ingrijoratoare cu cat saptamana trecuta un alt studiu a scos la iveala ca la persoanele care iau foarte multe vitamine sintetice posibilitatea de aparitie a cancerului de colon este foarte ridicata.     

Rezultatul este surprinzator, pentru ca cercetarile anterioare au aratat ca dietele sarace in acid folic sporesc riscul aparitiei cancerului de colon. Coroborand cele doua rezultate, cercetatorii au conchis ca acidul folic este periculos atunci cand cancerul este deja declansat.

AVANSARE. Studiul a aparut in "Journal of American Medical Association" si a fost realizat timp de sase ani pe 987 de adulti care aveau cancer de colon in stadiu incipient. La cei carora le-au fost administrate pastile de acid folic cancerul a avansat mult mai repede decat la cei  care au consumat fructe si legume care contin vitamina B9. Acidul folic este o varianta artificiala a vitaminei B9. Participantii la studiu au ingerat mai mult acid folic decat cel administrat de cercetatori, pentru ca din 1998 in Statele Unite ale Americii, Food and Drug Administration (FDA) a cerut ca toate cerealele sa fie fortificate cu aceasta substanta. Masura a fost luata pentru prevenirea malformatiilor nou-nascutilor. Dr Joel Mason, expert in acid folic si cancere de la Universitatea Tufts din Boston, a delarat ca fortificarea alimentelor cu acid folic poate avea efecte nedorite asupra persoanelor perdispuse la cancere.

In SUA se poarta discutii pentru marirea cantitatii de acid folic din fainuri, dar sunt specialisti care nu sunt de acord cu aceasta masura, deoarece nu se cunoaste cu adevarat riscul la care se expune populatia.   

Avertismente. Cornelia Ulrich, medic la Centrul de Cercetare a Cancerelor din Seattle, precizeaza in argumentarea care insoteste studiul ca persoanele trecute de 50 de ani trebuie sa fie foarte bine supravegheate inainte de a li se da anumite vitamine. "Persoanele in varsta sunt predispuse la afectiuni ale colonului, iar acidul folic nu va face decat sa le agraveze starea", a spus Ulrich.

SinteticAcidul folic se gaseste atat sub forma naturala, in legume verzi (broccoli, spanac) si in unele fructe si sucuri, de exemplu, sucul de portocale, cat si sub forma sintetica, in diverse complexe vitaminice si in produsele alimentare fortificate, ca painea sau fulgii de cereale cu continut imbogatit de vitamine. Studiile realizate pana acum au aratat faptul ca organismul nostru absoarbe mai usor acidul folic sintetic decat pe cel natural.
Acidul folic (numit si folat sau acid folinic, sau folacin, sau acid pteroilglutamic) a fost extras pentru prima data din frunzele de spanac in 1964 si s-a descoperit repede ca este esential in prevenirea anemiei la animale. Ceva mai tarziu s-a constatat ca, adaugat in alimentatia femeilor insarcinate, reduce riscul aparitiei problemelor de tub neural la
nou-nascuti. Sfatul expertilor in nutritie este ca femeile insarcinate si cele care isi doresc copii sa nu se bazeze numai pe alimentatie pentru necesarul de folat si sa ia cu cateva luni inainte suplimente alimentare cu acid folic. In felul acesta previn aparitia malformatiilor