Dupa modificarile criteriilor pe baza carora o societate poate fi impozitata in regim preferential, un sfert din microintreprinderi a renuntat la plata impozitului de 2% pe venit, in primul trimestru al anului fata de sfarsitul lui 2006.
Potrivit datelor Agentiei Nationale de Administrare Fiscala, la finele primului trimestru al acestui an, 123.604 firme au depus declaratii pentru plata impozitului de 2% pe venit, fata de 168.808 de microintreprinderi, la incheierea anului fiscal 2006.
Codul Fiscal a introdus un nou criteriu pentru definirea, din punct de vedere fiscal, a microintreprinderilor: obiectul de activitate. Astfel, o microintreprindere continua sa beneficieze de facilitatea de plata a impozitului pe venit daca cel putin jumatate din veniturile sale provin din alte activitati in afara de consultanta si management. In completare, normele Codului Fiscal precizeaza ca incadrarea in categoria veniturilor din consultanta si management se efectueaza prin analizarea contractelor incheiate.
Normele arata ca analiza indeplinirii conditiei privind activitatea se face in anul fiscal urmator. Totodata, Codul Fiscal reglementeaza ca cifra de afaceri trebuie sa fie de cel mult 100 mii de euro intr-un an, ca firma sa isi pastreze statutul fiscal. In consecinta, daca o microintreprindere realizeaza, in cursul anului 2007, venituri mai mari de 100 mii euro sau ponderea veniturilor realizate din consultanta si management este de peste 50% inclusiv, aceasta va plati impozit de 16% pe profit, incepand cu trimestrul in care s-au depasit indicatorii, luand in calcul veniturile si cheltuielile realizate de la inceputul anului fiscal.