Mecanismele care au condus la scaderea populatiei dupa Revolutie si la deteriorarea structurii pe varste sunt reprezentate de fertilitate, de migratia externa si de mortalitatea generala, dupa cum arata rezultatele studiului "Declinul demografic si v
Mecanismele care au condus la scaderea populatiei dupa Revolutie si la deteriorarea structurii pe varste sunt reprezentate de fertilitate, de migratia externa si de mortalitatea generala, dupa cum arata rezultatele studiului "Declinul demografic si viitorul populatiei Romaniei", realizat de profesorul Vasile Ghetau, de la Centrul de Cercetari Demografice "Vladimir Trebici" si prezentat ieri. Potrivit studiului, fertilitatea a scazut pana la o valoare de 1,3 copii la o femeie, de la 2,2 inainte de '89, iar pentru inlocuirea generatiilor aceasta ar trebui sa fie de 2,1 copii la o femeie. Migratia externa este necunoscuta ca dimensiune, dar are valori foarte ridicate, in special migratia temporara pentru munca. Dintre cei plecati la munca, 65% au varste intre 20 si 40 de ani, persoane care pot aduce pe lume copii. Mortalitatea generala inregistreaza inca valori ridicate in Romania, desi s-a stabilizat dupa 2000 in jurul valorii de 12 decedati la 1000 de locuitori. Rezultatele acestor factori sunt o populatie imbatranita - putini copii si tineri si o populatie de peste 60 de ani numeroasa - si un raport de dependenta de 34 de varstnici la 100 de persoane adulte.
Ministrul Muncii, Familiei si Egalitatii de Sanse, Paul Pacuraru, prezent la lansarea studiului, a sustinut ca o masura urgenta pentru rezolvarea acestei probleme ar fi inventarierea politicilor pentru cresterea natalitatii din tarile europene, pentru a vedea ce impact au avut acolo unde au fost aplicate. Pacuraru a precizat ca va propune Guvernului luarea unor masuri urgente, pentru a vedea de unde va fi adusa forta de munca pentru a completa necesarul pentru relansarea si dezvoltarea economica a Romaniei.
Pericol de deromanizare
La randul sau, directorul general al Institutului National de Cercetari Economice, Mircea Ciumara, a afirmat ca "pericolul cel mare nu este depopularizarea Romaniei, adevaratul pericol fiind deromanizarea tarii, pe locul ramas liber venind cetateni din alte parti, din Asia, din Africa". Ciumara este de parere ca, daca s-ar tripla salariile, foarte multi romani plecati in strainatate s-ar intoarce acasa, pentru ca adaptarea la conditiile din afara este foarte grea si ar prefera mai putini bani la ei in tara, "dar nu mult mai putini".
Daca in prezent din cele 21,6 milioane de locuitori, circa 10,5 milioane sunt adulti, 5 milioane tineri si copii si 6 milioane sunt varstnici, peste 50 de ani pensionarii vor reprezenta mai mult de jumatate din populatie. Vor fi putini adulti si copii, iar, pentru a putea face fata acestor schimbari, Romania trebuie sa reformeze sistemul medical, sistemul de educatie si pe cel de asigurari sociale, apreciaza autorii studiului. (C.S.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.