Observatorului din exterior, lupta intre potentialii succesori ii seamana mult cu un concurs de frumusete, in care castigatorul va primi premii mari: o masina scumpa cu escorta, o resedinta prezidentiala scumpa etc. (...) Dar foarte putine se spun despre problemele fundamentale pe care viitorul presedinte le va infrunta, cererile obiective pe care le va face Rusia succesorului lui Putin, si istoria tarii in actualul stadiu.
Prima problema este deficitul de "leadership" care il asteapta pe urmatorul presedinte rus. Acum sistemul de putere este mentinut in special de figura puternica a lui Vladimir Putin, care multumeste, mai mult sau mai putin, toate grupurile de interes din tara. (...) Pot fi gasite anumite merite unor oficiali ce sunt acum pe lista scurta de pretendenti prezidentiabili. Dar este evident ca nici unul dintre acestia nu va inspira respectul de care se bucura Putin atat in randul elitei, cat si al populatiei si, spre deosebire de Putin, ei nu vor fi acceptati fara echivoc ca arbitru suprem. (...)
Este imposibil sa nu se comenteze complicata situatie a legitimitatii viitorului presedinte asa cum este perceputa de poporul rus. Desigur, simplul fapt al succesoratului confera o anumita doza de legitimitate. Dar Vladimir Putin, de exemplu, a venit la putere nu doar ca succesor formal al lui Boris Eltin, ci ca un lucrator miraculos, omul care a castigat razboiul din Cecenia. El si-a consolidat repede reputatia de muncitor miraculos in randul populatiei prin stabilizarea imediata a sistemului politic, oprind lupta.
Succesele timpurii ale lui Putin la inceputul deceniului au dat nastere unor asteptari mari, ce in mare parte nu au fost atinse. Putin va fi iertat pentru aceasta deoarece s-a dovedit ca este un caracter puternic in ultimii sapte-opt ani. Succesorul sau va fi tinta maniei, iar daca va vrea sa imprastie aceasta forta distructiva, el sau ea va trebui sa infaptuiasca adevarate miracole, nu doar miscari propagandistice goale. Dar nu am nici o idee din ce palarie magica vor fi scoase aceste miracole. (...)
Asa ca ce este de facut? Vidul de legitimitate din jurul viitorului lider rus poate fi cucerit intr-un singur fel: prin crearea unei noi surse, suplimentara, de legitimitate. Iar aceasta poate fi acordata doar de alegeri democratice si intr-adevar libere pentru urmatorul sef al Guvernului. (...) Ar fi posibil sa se stinga conflictele dintre grupurile de interes privind candidatii lor la succesorat prin schimbarea functiei presedintelui in sistemul politic si redistribuirea autoritatii politice intre seful statului si o majoritate in legislativ. (...) Urmatorul presedinte al Rusiei, care formal si nominal va fi succesorul lui Vladimir Putin, ar trebui sa respinga principiul democratiei dirijate, care incurajeaza ridicarea celor mai putini capabili oameni, si sa devina nonsuccesorul.
Reteta pentru iesirea din criza asociata cu transferul de putere consta in alegeri libere plus reforma politica. Restul este o cale spre aceleasi probleme vechi, greseli si esecuri- alegerea artificiala a unui lider incapabil sa rezolve problemele Rusiei. Daca elita doreste sa nu rupa tara, ar trebui sa faca o alegere responsabila.
(Agentia "Rusia la zi" 4 iunie 2007)