Romii din comuna harghiteana Frumoasa se jura ca nu-si vor mai opri fetele de la invatatura ca sa le marite de mici dupa ce au vazut ce s-a intimplat cu Grancsa Szomna.

Localnicii s-au adunat toti acasa la Grancsa Szomna, fata de 17
Romii din comuna harghiteana Frumoasa se jura ca nu-si vor mai opri fetele de la invatatura ca sa le marite de mici dupa ce au vazut ce s-a intimplat cu Grancsa Szomna.

Localnicii s-au adunat toti acasa la Grancsa Szomna, fata de 17 ani care s-a spinzurat in ziua cind parintii ei i-au spus ca nu o vor mai lasa la scoala, si pling cum numai ei stiu sa plinga, se dau cu capetele de pereti, lesina cind o vad pe Szomna intinsa in sicriu, in rochie de mireasa. Zace pe o masa, masa la care isi facea lectiile, in camera ei. Avea camera ei, mobilata si zugravita; in cealalta camera, numai cu o masa si o plita, se inghesuiau parintii si patru frati.

Ei i s-a dat totul ca sa invete. De altfel, nici o tiganca din Frumoasa, de cind neamul lor s-a aciuat acolo, n-a trecut de clasa a opta. "Din clasa ei, numai ea si inca o eleva au luat examenul de capacitate", spune Izsak Corant, directorul Scolii Generale din sat. "Era trecuta de 16 ani cind a terminat clasa a opta, dar asta fiindca parintii ei au dat-o tirziu la scoala". Romii nu vin la scoala decit pentru corn si lapte si pentru alocatie. Pe masura ce cresc, fetele se marita, baietii incep sa munceasca. Intr-a saptea si a opta deja nu mai e nici un elev rom. Szomna a fost o exceptie.

Inainte de a se spinzura, a scris pe perete in camera ei: "Iszola vagyok", adica "Eu sint scoala". Cum e asezata in sicriu, parca citeste si ea mirata, la picioare, ciudata inscriptie. "Nimeni nu stie bine, bine de ce s-a omorit", spune Grancsa Matty, un unchi de-al ei, care e si un fel de bulibasa printre romii din Frumoasa. "Dar poate macar n-a murit degeaba, poate se invata altii sa nu mai oblige fetele sa se marite mititele". Matty mai are o nepoata de 14 ani, termina clasa a patra acum. Vazind-o pe Szomna intinsa in sicriu, Matty s-a hotarit sa mai astepte cu maritisul, sa o lase pe fata la scoala cit o vrea ea. "Si poate se va opri odata obiceiul asta, mai ales ca nici nu e pe bani, ca altii, nu e o afacere. La noi, daca iti place fata, o ceri de nevasta si, daca nu vrea tata, o furi si gata. Dar nu o cumperi, ca noi sintem saraci, nu avem aur si palate, muncim cu ziua pe la altii", zice Matty.

Grancsa Gabor, tatal Szomnei, nici nu vrea sa o ingroape miercuri. A adus-o de la morga si vrea sa o mai tina in casa s-o mai vada. "Parca nici vie nu era asa de frumoasa", soptesc femeile pe linga sicriu. Tatal se uita la fiica si nu zice nimic, nu plinge, nu suspina, nu misca. A obosit sa se tot jure ca el nu i-a interzis fetei sa se duca la scoala. Si ca ea din alt motiv si-a pus streangul de git, dar n-o sa stie nimeni niciodata de ce.

Nu de aceeasi parere e Ambrus Orsolya, diriginta ei de la Liceul "Vencjel Joszef" din Miercurea-Ciuc. "Mi s-a plins de multe ori ca ai ei nu o lasau la scoala", isi aminteste profesoara. "Avea multe absente si din cauza asta a incheiat semestrul intii cu nota 7 la purtare. Dar ea era o fata cuminte, merita 10 la purtare".


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.