Comisia internationala pentru protectia fluviului Dunarea (ICPDR) va organiza o croaziera multinationala pentru monitorizarea calitatii apelor fluviului. Romania va aloca 80.000 de euro pentru acest proiect. Croazierele pe Dunare, denumite Join Danub
Comisia internationala pentru protectia fluviului Dunarea (ICPDR) va organiza o croaziera multinationala pentru monitorizarea calitatii apelor fluviului. Romania va aloca 80.000 de euro pentru acest proiect. Croazierele pe Dunare, denumite Join Danube Survey, au loc o data la sase ani, iar la ele participa experti si oficialitati din toata tarile dunarene.

Monitorizarile incep chiar de la izvoarele Dunarii, in muntii Padurea Neagra, iar expeditiile propriu-zise incep de la Regensburg si se termina in Delta Dunarii, la Sulina. Vaporul este dotat cu un laborator mobil, care preia probele si le analizeaza pe intreg cursul Dunarii. Potrivit schitei de program, nava urmeaza sa intre in Romania la 11 septembrie. La 14 septembrie este planificat un eveniment pentru informarea populatiei, la Turnu Severin. Croaziera se va termina la 28 sau 29 septembrie cu un simpozion si cu concluzii la Tulcea. Expertii vor compara atunci datele cu cele de acum sase ani.

CONTRIBUTIE FINANCIARA. Rezultatele analizelor chimice si bacteriologice vor permite demararea unor actiuni concrete privind imbunatatirea calitatii apelor fluviului Dunarea. Expeditia de anul acesta este cu atat mai importanta cu cat Romania detine in 2007 presedintia Comisiei Internationale pentru Protectia fluviului Dunarea. In plus, organizatiile ecologiste internationale au anuntat in primavara, cu ocazia Zilei Apei, ca Dunarea este unul dintre fluviile aflate in pericol si care ar putea disparea in urmatorul secol din cauza influentei omului. Guvernul a aprobat saptamana trecuta contributia voluntara a Romaniei in valoare de 80.000 euro, pentru participarea la aceasta expeditie multinationala. Precedentul proiect de monitorizare a apelor Dunarii a avut loc in anul 2001, cu suportul financiar exclusiv al Austriei si Germaniei, despre care se stie ca sunt statele care polueaza cel mai mult fluviul. Rezultatele analizelor vor fi folositoare si pentru Conventia internationala pentru Protectia Marii Negre. Mai multe state riverane Marii Negre au acuzat tarile dunarene ca polueaza grav. Acuzatia a venit insa in contextul in care Dunarea este singura apa care se varsa in mare, al carei grad de poluare este monitorizat.

PROIECT
"O data la sase ani se realizeaza o expeditie prin care se porneste de la izvoare pana la varsare cu un vapor cu specialisti si un laborator mobil, care iau probe pe intreg cursul Dunarii. La 11 septembrie, nava va intra in Romania. La 28-29 septembrie, expeditia se va termina la Tulceacu un simpozion si cu concluzii"
Lucia Varga, secretar de stat in Ministerul Mediului


Tone de gunoaie la OrsovaPloile cazute in ultimele 48 de ore au transformat lacul de acumulare de la Orsova intr-o groapa de gunoi. Tone de resturi menajere, PET-uri, copaci, cadavre de pasari si animale in stare de putrefactie si chiar electrocasnice plutesc in voie spre apele fluviului. Chiar daca pe raul Cerna exista un baraj care sa opreasca inaintarea gunoaielor spre Dunare, cantitatea mare de deseuri a facut ca acesta sa cedeze, zeci de tone de gunoaie ajungand in fluviu. Este a patra oara de la inceputul acestui an cand autoritatile locale sunt nevoite sa cheltuiasca zeci de mii de lei pentru curatarea Dunarii.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.