Potrivit unei statistici prezentate de inspectorul general Fatuloiu, in cadrul Conferintei Euromonitor - "Comertul ilicit cu produse din tutun", chestorul Dan Fatuloiu a afirmat ca in micul trafic de frontiera sunt implicati copii, fiind inregistrate
Potrivit unei statistici prezentate de inspectorul general Fatuloiu, in cadrul Conferintei Euromonitor - "Comertul ilicit cu produse din tutun", chestorul Dan Fatuloiu a afirmat ca in micul trafic de frontiera sunt implicati copii, fiind inregistrate si 560 de iesiri-intrari pe cap de minor intr-un an. Inspectorul general a atras atentia ca legislatia prevede pedepse mai blande pentru cei care introduc marfa de contrabanda prin punctele de granita, fata de cei care vor sa aduca produse trecand peste frontiera verde. Politia Romana a propus cresterea sanctiunilor aplicate pentru activitati ilegale, revizuirea definitiei contrabandei si largirea ariei de acoperire pentru acest fenomen.
198 de persoane acuzate
In ultimii doi ani, politistii au constatat 257 de infractiuni de contrabanda, fiind acuzate 198 de persoane, printre care si functionari publici. Anul acesta, cea mai semnificativa actiune in privinta combaterii traficului cu tigari a fost operatiunea Carpati, in care au fost constatate 22 de infractiuni de contrabanda si evaziune fiscala, fiind aplicate 2510 contraventii, in valoare de 700.000 de euro (2,28 milioane de lei). In 2006 au fost descoperite patru fabrici clandestine de tigarete in Iasi, Covasna, Ramnicu Valcea si Prahova. Seful Politiei a mai spus ca Romania gestioneaza cea de-a doua mare granita externa a Uniunii Europene, adica 1457 de kilometri frontiera terestra. Romania are 531 de kilometri de frontiera cu Ucraina, 450 de kilometri de frontiera cu Republica Moldova si 476 de kilometri cu granita Serbiei.
In Europa noua la suta din comertul cu tigari era marfa provenita din contrabanda, adica 78 de miliarde de tigarete. In Comunitatea Statelor Independente, 20 la suta din marfa era ilicita, respectiv 100 de miliarde de tigarete, in Asia - 19 la suta din 3050 de miliarde de tigarete erau de contrabanda, in America de Nord din 414 miliarde de tigarete, cinci la suta erau ilicite, in timp ce in America Latina 20 la suta din 295 de miliarde de tigarete proveneau din actiuni de contrabanda, respectiv 59 de miliarde de tigarete. (D.E.I.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.