Presedintele PNL, Calin Popescu-Tariceanu, a anuntat ca intre partidul sau, Actiunea Populara, si PNTCD va fi semnat un acord de colaborare in maximum 20 de zile. Declaratia sa a fost facuta la finele discutiilor dintre conducerea liberalilor si cea a taranistilor si la o zi dupa ce Tariceanu s-a intalnit cu liderul AP, Emil Constantinescu. "Am constatat ca, in ultima perioada, se observa o confiscare a valorilor de dreapta de catre forte care sunt de sorginte comunista si care au un mesaj demagogic si populist", a apreciat Tariceanu.
In opinia sa, cele trei partide sunt unite si de faptul ca resping principiul democratiei participative din tari ca Bolivia sau Cuba, unde deciziile politice se iau in "adunari publice prin piete" sau prin "referendumuri". Presedintele PNTCD, Marian Milut, i-a multumit premierului pentru intoarcerea "gestului istoric" al taranistilor din 1996 cand i-au adus la guvernare pe liberali. Afirmatia sa a provocat replica lui Tariceanu: a€˛Sa nu ne intelegeti gresit. Domnul Milut a vorbit de ceea ce s-a intamplat in 1996. A nu se intelege ca acum PNTCD intra la guvernarea€¯.
Indiferent de precizarile lui Tariceanu, Milut spera ca acest acord sa fie un prim pas catre o colaborare mai stransa. "Am stabilit un trend al relatiilor noastre, care pleaca de la o constructie colegiala care se va indrepta spre sectorul economic si social. Va trebui sa sprijinim Guvernul in aceasta perioada", a declarat Milut. Negocierile PNL au provocat reactii in randul PLD.
Sabin Iliesi, secretar regional al acestui partid: a€˛PNL, aflat in coma profunda, s-a intalnit cu niste disperati, Milica si Ciuvica, o combinatie care nu poate sa dea decat o dreapta umilita, pentru ca nu se poate realiza cu adevarat un pol de dreapta cu aceste partidea€¯, a profetit Iliesi.