Potrivit unui comunicat de presa al Directiei Ape Dobrogea-Litoral (DADL), in 27 de localitati constantene apa din fantani a ajuns la un nivel foarte scazut, iar in satul Cuza Voda 60 de puturi au secat.
De altfel, aici se inregistreaza cea mai dificila situatie. Cuza Voda dispune de sistem centralizat de alimentare cu apa potabila, dar care nu este utilizabil din cauza faptului ca nu este racordat la reteaua de energie electrica. Potrivit comunicatului DADL, "lucrarea a fost efectuata din fonduri guvernamentale, finalizata si receptionata in luna martie 2007 dar, desi au fost facute numeroase interventii la ENEL Constanta, racordarea tot nu a fost rezolvata".
DADL considera ca alimentarea cu apa a localitatii ar putea fi rezolvata prin urgentarea de catre ENEL Constanta a montarii unui transformator ce ar putea asigura alimentarea cu energie electrica a statiei in conditii optime. "Lipsa acestui transformator este cauza tergiversarii racordarii la retea", concluzioneaza comunicatul.
Reprezentantii DADL au atras atentia asupra masurilor ce se impun in astfel de situatii. Astfel, primarii localitatilor afectate de seceta trebuie sa asigure valorificarea la maxim a tuturor surselor de apa din zona si trebuie sa creeze rezerve de apa potabila imbuteliata pentru cazul in care localitatea ramane izolata si fara sursa principala de apa.
Masurile vizeaza inclusiv posibilitatea restrictionarii utilizarii apei potabile pentru populatie. (L.M.)