Pentru spiritele lucide, responsabile si curajoase pariul post referendar este de a evita transformarea victoriei respective dintr-un castig tactic intr-unul strategic; adica trecerea de la reconfirmarea in post a domnului Basescu la substituirea dem
Pentru spiritele lucide, responsabile si curajoase pariul post referendar este de a evita transformarea victoriei respective dintr-un castig tactic intr-unul strategic; adica trecerea de la reconfirmarea in post a domnului Basescu la substituirea democratiei reprezentative (fie ea fragila si imperfecta) prin "democratia" populara (de tip comunist) sau corporatista (fascizanta).
Societatile Europei Centrale si Orientale (cu exceptia spatiului germanic unde au inflorit social-democratia si crestin-democratia) sunt dominate de traditii antropologice autoritariste (paternaliste) si egalitariste, ceea ce in plan politic si ideologic a generat la stanga comunismul si la dreapta fascismul. Romania se gaseste exact in aceasta arie culturala. Primejdia care o pandeste este, deci, cu atat mai mare. Derapajele autoritar-populiste la care asistam astazi din nou in Polonia, Ungaria, Slovacia, Bulgaria etc. constituie o confirmare suplimentara a amenintarii.
Faptul ca, dupa evitarea demiterii sale, domnul Basescu isi continua discursul agresiv, mesianic si primitiv nu este pe atat de periculos pe cat este tentatia partidelor democrate de a-i copia mesajul antisistem, de a intra in logica discursului sau populist si de a-l concura pe terenul propagandei democrat-populare. Speranta ca astfel presedintelui i se va lasa mandatul, dar i se va fura electoratul este desarta. Chiar daca epigonii ar ajunge sa performeze in ale autoritar-populismului la nivelul modelului (ceea ce este improbabil) inca ei nu vor beneficia de avantajul autenticitatii. Or, intre original si copie, cetatenii vor prefera intotdeauna originalul.
Votul uninominal generalizat si absolutizat, parlamentul unicameral, delegitimarea partidelor politice si anularea rolului lor, republica prezidentiala ca "democratie (controlata) de stat", lustratia ca razbunare bazata pe odioasa prezumtie de culpa colectiva, referendumul ca fabrica de mandate imperative impunand parlamentarilor legile de adoptat etc. pot fi teme populare. Pe termen scurt, ele aduc voturile multora, dar pe termen mediu si lung aduc nefericirea tuturor. Daca partidele democrate, in cautare de sustinere electorala, vor prelua, dupa cum sunt semne, o asemenea agenda, democratia reala isi va da duhul.
Partidele politice sunt avangarda, iar nu remorca electoratului. Ele trebuie sa ii conduca si sa ii convinga pe cetateni, iar nu sa ii mituiasca si manipuleze; sa le protejeze si promoveze interesele si aspiratiile legitime, iar nu sa le exprime emotiile si sa le incurajeze nebuniile. Poporul poate participa direct la decizie doar in comunitatile mici avand membri egal informati si educati. In comunitatile moderne si post-moderne, nationale si trans-nationale din epoca globalizarii, mari si eterogene, cetatenii influenteaza decizia indirect, prin intermediul celor pe care ii aleg si care raspund pentru rezultatele prestatiei politice. Participarea cetatenilor la viata publica este necesara, dar ea nu inseamna democratie directa, asa-zis populara. In democratia reprezentativa puterea poporului este limitata, dar reala. In democratia populara puterea poporului este absoluta, dar virtuala. in ultima instanta aceasta duce la dictatura prin confiscarea puterii de catre o singura persoana si acolitii sai. O asemenea capcana trebuie evitata!


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.