Afacerea i-a adus omului de afaceri timisorean peste 16 milioane de euro. Tender spune ca va mai vinde, pentru ca isi vrea compania listata la BVB.

12,62% din capitalul Prospectiuni SA Bucuresti a fost transferat ieri pe Bursa Electronica Rasdaq. Actiunile au fost vindute de Ovidiu Tender, cel care controleaza Prospectiuni SA, prin mai multe tranzactii. Un pachet de 5% a fost vindut pe piata Deal, unde partile negociaza direct. Un alt pachet, de circa 8%, a fost vindut pe piata Regular. „Este adevarat ca am vindut in sedinta bursiera din 4 iunie peste 5% din capitalul Prospectiuni SA. Motivele care au stat la baza acestei tranzactii au fost in numar de trei: transparenta, incredere, lichiditate, pentru ca actionariatul de la Prospectiuni este unul foarte restrins. Mai simplu spus, Tender SA detinea 87% din companie, iar SIF Muntenia - 12%. Deci in piata mai era undeva la 1%", sustine Ovidiu Tender.

Cumparatorul primelor 5% din Prospectiuni SA este, potrivit lui Ovidiu Tender, un fond olandez de investitii care actioneaza pe aceasta piata. Unul dintre fondurile olandeze de investitii, care au cumparat in ultimul timp foarte multe actiuni de pe Rasdaq, a fost MEI-Roemenie&Bulgarije. „Nu as putea sa spun sigur care fond a cumparat de la mine. Stiu ca este un fond de investitii olandez cunoscut pe Bursa Electronica Rasdaq", a mai punctat Tender.

Vinzarile de pachete de actiuni de la Prospectiuni nu s-au terminat, mai spune Tender. Omul de afaceri doreste cotarea companiei la categoria a II-a a Bursei de Valori Bucuresti, iar pentru asta va fi nevoit sa mai vinda, dat fiind faptul ca lichiditatea companiei trebuie sa ajunga undeva la 30% din capitalul social. „Am spus mereu ca Prospectiuni va fi cotata la BVB. Numai ca totul trebuie facut in timp, pe masura ce am realizat investitiile promise la aceasta companie. Cred ca in 2008 Prospectiuni ar putea ajunge la BVB la categoria a II-a. Dar asta nu inseamna ca voi vinde pachetul majoritar de actiuni pe care il detin la aceasta companie", ne-a declarat in finalul discutiei Ovidiu Tender.

Firma Prospectiuni Bucuresti a realizat anul trecut o cifra de afaceri de 206,4 milioane de lei, in crestere cu 48,3% fata de nivelul de 139,1 milioane de lei consemnat in 2005, iar profitul net al companiei a crescut de peste cinci ori, la 39,8 milioane de lei. Cresterea substantiala a cifrei de afaceri s-a datorat in special lucrarilor de prospectiuni geologice si geofizice pentru hidrocarburi, se arata in raportul anual al companiei remis pietei Rasdaq. Principalii clienti ai Prospectiuni SA sint Petrom si Romgaz.