Cu 7,2% someri, sintem aproape de media europeana, de 7,1%, dar nu inregistram progrese fata de 2006.

Rata Somajului in Uniunea Europeana a scazut cu aproape un punct procentual, comparativ cu anul trecut, ajungind la 7,1%, in aprilie 2007, fata de 8%, in aprilie 2006. Cu toate acestea, cifrele nu sint chiar linistitoare, avind in vedere ca somajul inregistrat in Statele Unite ale Americii, in aceeasi luna, era de doar 4,5%, iar in Japonia rata atinsa era de 3,8%. In cele 27 de tari membre ale Uniunii este vorba de un total de 16,7 milioane de someri, fata de 18,7 milioane anul trecut. Cifrele citate au fost date publicitatii de Eurostat, Biroul Statistic al Comunitatilor Europene.

Olanda sta cel mai bine din punctul de vedere al ocuparii fortei de munca, avind o rata a somajului de doar 3,3%, urmata indeaproape de Danemarca, cu 3,4%, si de Irlanda, cu 4%. Situatia cea mai ingrijoratoare o au tari din estul Europei: Polonia, cu o rata a somajului de 11,2%, si Slovacia, cu 10,5%. Romania se inscrie in media europeana, cu o rata a somajului de 7,2%, fiind a zecea tara ca numar de someri. De altfel, tara noastra este singura din cele 27 de membre UE in care rata somajului a ramas aceeasi ca anul trecut. In 22 de state europene acest procent a scazut, iar in patru a crescut.

Progresele cele mai semnificative, in domeniul reducerii somajului, au fost inregistrate de Estonia, care a reusit sa reduca proportia de someri de la 6,3, anul trecut, la 4,7%, in 2007. Pe locul doi se afla Slovenia, cu o scadere de la 6,4 la 4,8%, iar apoi Slovacia, cu o scadere de la 13,8 la 10,5%. Cele mai mari cresteri ale ratelor de somaj au fost inregistrate in Ungaria (de la 7,3 la 8,2%) si in Portugalia (de la 7,6 la 8,0%).

Femeile sint mai defavorizate din punctul de vedere al angajarii, fata de barbati, in Europa. Astfel, in rindul europencelor, somajul atinge 8,2%, in timp ce barbatii europeni sint someri doar in proportie de doar 6,3%. Totusi, in Romania, situatia este inversata: doar 6,3% dintre femei sint somere, fata de 8% dintre barbati, dar aceasta diferenta ar putea fi cauzata de neinregistrarea femeilor casnice. Tinerii par a fi ocoliti de angajatori: sub 25 de ani, somajul ajunge la 16,1%.