Autoritatile din Harghita au declansat o ancheta pentru a stabili cauzele care au determinat-o pe eleva de liceu din comuna Frumoasa sa se sinucida.

„In cursul zilei de ieri am inaintat un raport Ministerului Educatiei, cu date privind ancheta pe care am declansat-o in cazul elevei G. Szomna, de 17 ani, care s-a spinzurat vinerea trecuta", a declarat inspectorul scolar general Istvan Bondor. „Din cercetarile noastre a reiesit ca parintii fetei nu au vrut sa o lase sa urmeze liceul si ca intentionau sa o marite inca din clasa a VIII-a, fara voia ei, acestea fiind motivele care au determinat-o sa se sinucida", a mai completat Bondor.

Psihologul scolii, Kutás Márta, a spus ca a cunoscut-o pe eleva si ca, in discutiile purtate cu Szomna, aceasta si-a manifestat in repetate rinduri intentia de a rupe legatura cu traditiile comunitatii romilor. Szomna s-a spinzurat vinerea trecuta, lasind in urma ei un mesaj: „Scoala sint eu!".

Tinara era una dintre elevele bune ale liceului, dupa ce terminase scoala generala in comuna natala, Frumoasa. Primaria si biserica au ajutat-o sa mearga la liceu, la Miercurea-Ciuc. „I-am platit abonamentul lunar pe autobuz, i-am asigurat haine, pentru ca era un copil foarte dotat si merita toate eforturile sa devina cineva in viata; chiar si ieri am fost la parintii ei sa ii induplec sa o lase sa mearga, in continuare, la scoala, dar erau beti si nu am avut cu cine sa ma inteleg", declara primarul comunei Frumoasa, Ferencz Tibór, la numai o zi dupa moartea fetei.

Reprezentantii Inspectoratului Scolar General al judetului Harghita nu au stiut nimic de cazul fetei, pina sa se intimple tragedia. „Nu am fost anuntati de situatia elevei, dar din raportul intocmit de directorul scolii unde invata reiese ca diriginta se implica. Ea a fost si a discutat cu parintii fetei si a incercat de nenumarate ori sa-i convinga sa o lase pe fata la scoala si chiar a discutat cu primarul si cu ceilalti reprezentanti ai comunitatii locale", explica Istvan Bondor.

„Consideram ca fiecare copil are dreptul la educatie. In opinia noastra, autoritatile trebuie sa lucreze asupra mentalitatii acestor parinti, mai ales asupra celor care inca mai cred in casatoriile timpurii", a declarat Adrian Vasile, secretar executiv al organizatiei Romani CRISS.