Fondul austriac de investitii imobiliare Immoeast si dezvoltatorul European Future Group (EFG) vor investi, in urmatorii ani, circa 300 milioane euro pe piata logistica romaneasca. Aceasta suma va viza constructia a 8-10 parcuri industriale, cu o sup

Fondul austriac de investitii imobiliare Immoeast si dezvoltatorul European Future Group (EFG) vor investi, in urmatorii ani, circa 300 milioane euro pe piata logistica romaneasca. Aceasta suma va viza constructia a 8-10 parcuri industriale, cu o suprafata totala inchiriabila de 400.000-500.000 de metri patrati. "Immoeast a incheiat un acord pentru un program de dezvoltare de centre logistice in Romania. In urmatorii ani, Immoeast va construi in parteneriat cu dezvoltatorul EFG opt pana la zece astfel de centre", se arata in comunicatul oficial al investitorului austriac, preluat de Mediafax.

Fondul austriac tinteste spre nord-est, unde nu exista concurenta

In ceea ce priveste extinderea activitatii fondului austriac pe piata de logistica, Karl Petrikovics, directorul general al Immoeast, a subliniat: "Noua retea de centre logistice completeaza portofoliul nostru, care pana acum era format in special din imobile de birouri si centre comerciale". Caracterizata inca de o cerere mai mare in comparatie cu oferta, piata logistica romaneasca ofera premisele necesare pentru o investitie de succes. La ora actuala, dezvoltatorii centrelor se afla in negocieri cu o companie internationala de logistica in vederea achizitionarii de spatii logistice in toate parcurile. In urma acestor negocieri, compania va deveni clientul-ancora pentru toate proprietatile. Pentru dezvoltarea primului centru logistic, in zona Pantelimon, Immoeast si EFG au achizitionat deja un spatiu de 105.000 de metri patrati in Parcul Industrial Astra. Acest proiect va purta numele de Pantelimon Warehouse, va cumula o investitie de 35 milioane euro si va dispune de o suprafata inchiriabila de peste 50.000 de metri patrati. Constructia centrului se va desfasura in mai multe etape, primii 18.000 de metri patrati urmand sa fie livrati pana la sfarsitul anului in curs. Prin amplasarea acestui prim centru logistic in zona Pantelimon, Immoeast se orienteaza catre partea de nord-est a Capitalei, zona in care nu exista concurenta pe acest segment.

Prologis ia in vizor zona de vest, in apropierea soselei de centura

Spre deosebire de Immoeast, un alt mare jucator pe piata logistica, Prologis, se orienteaza catre zona de vest a Capitalei, in apropierea soselei de centura. La 22 de km de centrul Bucurestiului, compania a inaugurat saptamana trecuta 2 cladiri din primul sau parc industrial din tara noastra, ce reprezinta o investitie de circa 180-200 milioane dolari. Michael de Jong-Douglas, director regional pentru Europa Centrala si de Est, a remarcat faptul ca orientarea catre vest corespunde strategiei adoptate in general de furnizorii de spatii de depozitare, nu numai in Romania, dar si in alte tari europene. "In Praga, Varsovia, Budapesta, toate parcurile industriale pornesc din zona de vest deoarece pe aici intra mijloacele de transport", a precizat acesta. Despre planurile de extindere a Prologis, directorul regional pentru Europa a declarat ca sunt luate in vizor "orasele clasice", cu peste 300.000 de locuitori, precum Timisoara, Clujul sau Aradul. In ceea ce priveste valoarea investitiilor viitoare, spre deosebire de Immoeast, oficialul Prologis a refuzat sa emita previziuni, precizand doar ca va exista o adaptare fireasca, in functie de nevoile si cerintele pietei.

Primul pas al Immoeast pe logistica: LOG Center din Timisoara

Acordul cu EFG este cel de-al doilea parteneriat al Immoeast pentru dezvoltarea de centre logistice in Romania; astfel, saptamana trecuta, Colliers a anuntat colaborarea cu dezvoltatorul austriac Eyemaxx. Acordul dintre cei doi investitori austrieci va viza constructia unui parc industrial in Timisoara, cu o investitie de 40 milioane euro. "Cu un spatiu total de depozitare de aproximativ 51.000 mp si 11.000 mp de birouri, LOG Center tinteste sa satisfaca o varietate de necesitati, dispunand de spatii individuale de depozitare incepand de la 1.000 mp. Aceste spatii individuale pot fi combinate pentru a obtine arii mai largi, dar cererile mai mici pot fi de asemenea satisfacute", se arata in comunicatul transmis de Colliers. Constructia LOG Center se va desfasura in 2 etape, primii 18.000 mp urmand a fi gata catre sfarsitul anului.
Centrul din Timisoara reprezinta prima investitie comuna a celor doua companii pe piata romaneasca, acestea vizand dezvoltarea unei retele de proiecte industriale in principalele orase din tara. Unul dintre proiecte va fi dezvoltat la Ploiesti, unde cele doua companii au achizitionat deja un teren, printre celelalte orase vizate numarandu-se Brasov, Cluj-Napoca, Sibiu, Bacau si Constanta.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.