Omul de afaceri Genica Boerica, denuntatorul fostului premier Adrian Nastase in dosarul "matusa Tamara", a fost supus testului poligraf cu privire la declaratiile incriminatoare legate de implicarea lui Ioan Melinescu in sustragrea unui dosar aflat l
Omul de afaceri Genica Boerica, denuntatorul fostului premier Adrian Nastase in dosarul "matusa Tamara", a fost supus testului poligraf cu privire la declaratiile incriminatoare legate de implicarea lui Ioan Melinescu in sustragrea unui dosar aflat la Oficiul pentru Prevenirea si Combaterea Spalarii Banilor (ONPCSB) si care o viza pe Dana Nastase, procurorii dovedind astfel veridicitatea afirmatiilor sale. Potrivit Directiei Nationale Anticoruptie, in timpul unor raspunsuri s-au detectat indicii ale comportamentului simulat al lui Boerica, insa procurorii motiveaza prin faptul ca acesta cunostea dinainte situatiile despre care a fost chestionat.
Fostul premier Adrian Nastase si Ioan Melinescu, fostul presedinte al ONPCSB, au fost trimisi in judecata de catre procurorii anticoruptie in legatura cu depunerea unei sume de bani de catre Tamara Cernasov in contul Danei Nastase. In acest dosar, Adrian Nastase este acuzat de dare de mita, iar Ioan Melinescu de sustragere sau distrugere de inscrisuri, luare de mita si divulgare de informatii. Totodata, mai este invinuit si fostul deputat PSD, Ristea Priboi, "omul de incredere" al lui Nastase, sub acuzatiile de luare de mita si complicitate la dare de mita. Primul termen in proces va avea loc in data de 25 iunie, la Inalta Curte de Casatie si Justitie.
"Indicii ale comportamentului simulat"
Procurorii anticoruptie au stabilit ca, in cursul lunii noiembrie 2000, Melinescu, in acea perioada membru al plenului ONPCSB, l-a contactat - cu sprijinul lui Genica Boerica si al lui Ristea Priboi - pe deputatul Adrian Nastase, caruia i-a comunicat ca in cadrul institutiei in care isi desfasura activitatea se afla un dosar ce are ca obiect depunerea in numerar a unei sume de 400.000 de dolari intr-un cont al carei titular este sotia sa, Dana Nastase. Cu aceasta ocazie, Melinescu i-ar fi promis lui Nastase ca va bloca lucrarea pana dupa alegerile din decembrie 2000, sugerand ca acest dosar trebuie sa dispara. Nastase s-ar fi declarat de acord cu respectiva propunere, aratand chiar ca urmareste aceasta finalitate. In consecinta, sustin anchetatorii, Melinescu i-ar fi promis lui Nastase ca-i va face "cadou" dosarul respectiv, propunandu-i totodata ca presedintele de atunci al ONPCSB, Adrian Cucu, sa fie schimbat din functie, intrucat intentiona sa informeze Parchetul General in legatura cu dosarul respectiv. Discutiile dintre Ioan Melinescu, Ristea Priboi si Adrian Nastase, la care a participat si Genica Boerica, s-ar fi desfasurat fie in biroul lui Priboi, fie in cel al fostului premier, existenta intalnirilor fiind confirmata, pe langa Genica Boerica, si de alti martori. Pentru a proba veridicitatea acestor informatii procurorii l-au supus pe Boerica la testul poligraf, acceptat fara rezerve de denuntator. Astfel, in rechizitoriul prin care fostul premier si Ioan Melinescu au fost trimisi in judecata, la intrebarile "Ai auzit cand Melinescu i-a propus lui Priboi ca-i va face cadou lui Nastase lucrarea cu privire la Dana Nastase?" si "Ai vazut cand Priboi a luat dosarul despre care Melinescu afirma ca are legatura cu Dana Nastase?", raspunsurile lui Genica Boerica "au fost afirmative, fara a prezenta note specifice comportamentului simulat, potrivit raportului de constatare tehnico-stiintifica din 18 aprilie 2007, intocmit de Directia generala de Politie a Municipiului Bucuresti - Serviciul Criminalistic". Totodata, la intrebarea: "In primavara anului 2001, cand te-ai intalnit cu Melinescu langa Oficiu, acesta ti-a spus ca are dosarul cu privire la Dana Nastase?", Boerica a raspuns afirmativ, dar s-au detectat indicii ale comportamentului simulat, cauza fiind ca acesta a luat cunostinta de continutul dosarului respectiv intr-un alt context, precizeaza DNA.
Legatura cu Priboi
In declaratia data in fata procurorilor anticoruptie, Genica Boerica a sustinut ca Ioan Melinescu nu a solicitat, in mod expres, numirea sa in functia de presedinte al Oficiului pentru Prevenirea si Combaterea Spalarii Banilor. Ulterior alegerilor prezidentiale de la sfarsitul anului 2000, Genica Boerica s-a intalnit la Craiova cu Ristea Priboi, care, printre altele, i-ar fi precizat sa-i transmita "varului sau" (Ioan Melinescu), ca "seful" (Adrian Nastase) il va numi sef la ONPCSB, atentionandu-l insa sa nu uite ca a promis ca va rezolva definitiv problema referitoare la lucrarea care o viza pe Dana Nastase. In primavara lui 2001, Melinescu l-ar fi sunat pe Boerica chemandu-l la Oficiu, unde l-a rugat sa-l conduca la Palatul Parlamentului, la biroul lui Ristea Priboi, precizand ca are o mapa in care se gaseste dosarul referitor la Dana Nastase si ca a reusit sa faca in asa fel incat "sa nu fie gasit niciodata", respectandu-si astfel promisiunea facuta inainte de alegeri lui Adrian Nastase.
"Intelegere tacita"
Potrivit rechizitoriului intocmit de DNA, intre Melinescu si Nastase a existat o intelegere cu "caracter mafiot", "fara solicitari sau propuneri exprese, ci tacita, bazata pe sugestii subtile, dar cu mare forta de convingere". Cu o luna si jumatate inainte de alegerile din 2000, sondajele sociologice ii plasau pe Ion Iliescu si PDSR pe primul loc, desemnarea lui Adrian Nastase ca premier fiind iminenta, potrivit rechizitoriului intocmit de procurorii DNA. "Este adevarat ca o intelegere realizata intre doua persoane care in momentul in care pretinderea, oferirea si acceptarea folosului s-au intalnit nu ocupau functiile care sa le permita efectuarea demersurilor necesare in interes reciproc, este atipica din perspectiva infractiunilor corelative de luare si dare de mita, insa aceasta ramane valabila si cu semnificatie penala, intrucat ulterior ocuparii functiilor respective, persoanele actioneaza conform acelei intelegeri anterioare", se arata in rechizitoriu.
"Om de incredere"
Adrian Nastase l-ar fi propus pe Ioan Melinescu (foto) in functia de sef al Oficiului National de Prevenire si Combatere a Spalarii Banilor, dupa ce l-ar fi prezentat membrilor Guvernului, la numai doua zile dupa investire, ca pe "un om de incredere care poate asigura buna desfasurare a activitatii institutiei".
Pentru lamurirea contextului in care Nastase l-a popus pe Melinescu sef la ONPCSB, procurorii DNA i-au audiat ca martori pe fostul ministru al Justitiei, Rodica Stanoiu, pe fostul ministru al Finantelor Publice, Mihai Tanasescu, pe fostul secretar general al Guvernului, Serban Mihailescu, si pe fostul secretar de stat - sef al Departamentului de Control al Guvernului, Ovidiu Grecea. Potrivit declaratiei lui Grecea, ordinea de zi a Guvernului era stabilita pe baza solicitarilor venite de la fiecare minister in parte, tinandu-se cont de urgenta necesitatii luarii unor masuri pentru aprobarea unor acte normative. Grecea a declarat procurorilor ca, in cadrul sedintei din 30 decembrie 2000, primul-ministru Adrian Nastase a prezentat membrilor cabinetului si celorlati demnitari prezenti faptul ca intentioneaza numirea lui Ioan Melinescu in functia de presedinte al ONPCSB, prezentandu-l ca pe un om de incredere care poate asigura buna desfasurare a activitatii la nivelul institutiei. Serban Mihailescu a declarat referitor la conditiile si imprejurarile numirii lui Ioan Melinescu in functia de presedinte al ONPCSB ca aceasta schimbare a fost de natura politica, corespunzand "programului de guvernare si dorintei de schimbare" si ca, potrivit legii, membrii acestei institutii sunt numiti de ministerele de resort, care au si dreptul de a-i revoca, fara indicarea motivelor. Procurorii DNA au stabilit ca "nici unul dintre membrii Guvernului nu a formulat in cadrul sedintei din 30 decembrie 2000 propunerea de numire, iar singurul care a sustinut-o, fara argumente de fond insa, a fost primul-ministru Adrian Nastase, acesta lasand sa transpara un interes in efectuarea grabnica a acelei schimbari, in cadrul primei sedinte a Guvernului Nastase, la numai doua zile dupa investire". "Este cert ca, in conditiile in care numirea nu a fost propusa de alte persoane, ci de primul-ministru, iar membrii cabinetului care aveau atributii in domeniul justitiei si al finantelor nu au discutat cu Adrian Nastase despre posibilele numiri sau revocari si nu au recomandat anumite persoane pentru ocuparea functiei de presedinte al Oficiului, insistenta primului-ministru a fost determinata de faptul ca il cunoscuse pe Ioan Melinescu in imprejurarile relatate de Genica Boerica si prin intermediul consilierului sau Ristea Priboi", se arata in rechizitoriul intocmit de procurorii DNA.
Dosar clasat
Verificarea privind depunerea sumei de 400.000 de dolari in contul Danei Nastase a fost clasata, nefiind inregistrata la Oficiul National pentru Prevenirea si Combaterea Spalarii Banilor, dupa ce presedintele Ioan Melinescu a solicitat infiintarea unui registru separat pentru tranzactii suspecte.
In noiembrie 1999, Bank Austria Creditanstalt a trimis ONPCSB un raport privind o depunere in numerar in valoare de 400.000 de dolari, efectuata de Sorin Tesu, in contul deschis de Daniela Nastase la aceasta banca. La sedinta din 2 mai 2000 a Oficiului, s-au formulat doua propuneri cu privire la aceasta verificare, una privind trimiterea la Parchet, iar alta de continuare a analizei persoanei care a facut depunerea. Pentru prima varianta a votat Adrian Cucu, presedintele institutiei la acea vreme, iar pentru a doua Ioan Melinescu si alte trei persoane. S-a decis atunci, potrivit rechizitoriului intocmit de procurorii DNA, verificarea existentei la banca a unor documente care justificau efectuarea operatiunii. In 20 decembrie 2000, analistul financiar Elena Roscaniuc a intocmit un raport potrivit caruia intre firmele la care era asociat Adrian Nastase si cele la care era asociat Sorin Tesu nu existau legaturi de ordin economic care sa justifice depunerea de catre acesta din urma a sumei de 400.000 de dolari in contul Danei Nastase, mai ales ca la rubrica "scopul platii", era completata mentiunea "alimentare cont". Ulterior, in baza informatiilor primite de la banca, s-a constatat existenta unui contract de vanzare-cumparare incheiat in 19 noiembrie 1999, intre Tamara Cernasov si Alexandru Bittner, privind vanzarea unor bunuri in valoare de 400.000 de dolari, Tamara Cernasov fiind imputernicita in contul personal al Danei Nastase deschis la Bank Austria Creditanstalt. Potrivit rechizitoriului intocmit de procurorii DNA, raportul nu a mai fost analizat in plen, deoarece, intre timp, Adrian Cucu a fost revocat din functia de presedinte al ONPCSB, locul lui fiind ocupat de Ioan Melinescu, la care a ajuns in final lucrarea. Imediat dupa preluarea functiei de presedinte, Melinescu a propus in sedinta Plenului din 22 ianuarie 2001, infiintarea unui registru separat numai pentru notele de tranzactii suspecte, in sedinta plenului Oficiului din 24 ianuarie 2001, lucrarea referitoare la verificarile contului Danei Nastase fiind clasata, neintrand niciodata in arhiva ONPCSB.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.