Actionarii din Stefan cel Mare investesc circa 500.000 de euro daca UEFA aproba ca Dinamo sa joace in Liga Campionilor pe Stadionul National.

Salvata de la demolare de George Michael si The Rolling Stones, arena „Lia Manoliu" va mai avea parte de un lifting inainte de a se prabusi in istorie sub buldozerele primarului Adriean Videanu. Dinamo are nevoie de un stadion apropiat de standardele UEFA, iar singurul care indeplineste in acest moment criteriile este cel al rivalilor din Ghencea, exclus de Cristi Borcea de pe lista trimisa de acesta luna trecuta la forul european. In aceste conditii, pentru a indeplini standardele minime este nevoie de investitii serioase la arenele National si Dinamo, care fac de ieri obiectul unei inspectii UEFA. „Cel mai probabil vom juca pe arena din Complexul «Lia Manoliu». Astazi (n.r. - ieri) se afla acolo o delegatie a UEFA pentru a monitoriza plusurile si minusurile, dar noi am pregatit toata documentatia. Caietul de sarcini are citeva zeci de pagini, am primit consultanta si din partea lui Cristi Bivolaru (n.r. - fost director Departament international in cadrul FRF). Este nevoie de investitii, nu pot sa spun o suma in acest moment, dar cred ca merita pentru ca suporterii sa vada Dinamo in Liga Campionilor. Marti, inspectia se va muta la Dinamo, iar pina la sfirsitul saptaminii se va cunoaste cu siguranta ce arena va gazdui Dinamo in Liga Campionilor", ne-a declarat Nicolae Badea, presedintele CA al clubului din Stefan cel Mare. Surse din cadrul clubului Dinamo sustin ca lucrarile de modernizare vor costa in jur de 500.000 de euro.

Stadionul National, dupa ce va fi cosmetizat cu banii actionarilor dinamovisti, urmeaza sa fie demolat pentru construirea unei arene care sa poata gazdui o finala de cupa europeana, investitia estimata cu bani de la buget fiind de 150 de milioane de euro. Capacitatea arenei va fi de 50.000 de locuri, doua tribune vor fi acoperite, iar sub tribune vor fi restaurante si magazine. Contractul de executie a lucrarilor a fost deja semnat de primarul Adriean Videanu si de firma cistigatoare a licitatiei, un consortiu format din Max Bogl si Astaldi. Contractul are o durata de executie de 32 de luni - 12 luni proiectarea, iar 20 executia.

Constructorii promit ca nu vor strica gazonul, care a inghitit bani publici in ultimii ani. Mai intii, in 2003, fratele baronului Marian Oprisan, Adrian, a facut din arena bucuresteana o plaja cu citeva fire de iarba chiar inainte de meciul cu Danemarca. Romania a pierdut si s-a declansat un scandal de proportii, cu rapoarte ale Corpului de Control condus pe atunci de Victor Ponta si interpelari in Parlament deoarece nu se organizase nici un fel de licitatie, lucrarea fiind acordata pe ruta Anghel Iordanescu - fostul prefect Gabriel Oprea - familia Oprisan. In cele din urma, nu s-a intocmit nici un dosar penal, chiar daca firma Construct Proget avea doar la „si altele" ca obiect de activitate amenajari de gradini si stadioane, deoarece lucrarea nu depasea 50.000 de euro, suma minima pentru care legea impunea licitatie. Alte investitii de 3,6 miliarde de lei au acoperit utilaje de intretinere a gazonului, plus alte echipamente. A urmat un alt studiu de fezabilitate, de 100 de milioane de lei, si un alt contract, de data aceasta cu o firma profesionista austriaca, inclusiv pentru o instalatie de drenaj, dar investitia va fi distrusa partial de noul proiect al primarului Videanu.