Cei mai noi membri ai Uniunii Europene - Romania si Bulgaria - incearca sa convinga Comisia Europeana de eficienta lor in combaterea coruptiei, inainte de prezentarea raportului din iunie privind reformele in Justitie, informeaza pagina electronica E
Cei mai noi membri ai Uniunii Europene - Romania si Bulgaria - incearca sa convinga Comisia Europeana de eficienta lor in combaterea coruptiei, inainte de prezentarea raportului din iunie privind reformele in Justitie, informeaza pagina electronica EUexpands. "Speculatiile din Bruxelles privind posibilitatea ca cele doua tari sa fie pedepsite la sfarsitul lui iunie prin recomandarea de activare a clauzei de salvgardare a iritat cele doua state", mai arata EUexpands mentionand faptul ca in Romania cazul fostului premier Adrian Nastase a reintrat in atentia mass-media prin trimiterea sa in judecata, iar in Bulgaria premierul Serghei Stanisev a aprobat demisia ministrului Energiei Rumen Ovcearov in cazul unui scandal de coruptie.
EUexpands mai aminteste si de refuzul permanent al biroului lui Franco Frattini de a comenta pe marginea raportului din luna iunie. Sursa citata mentioneaza ca exista posibilitatea ca "recomandarea privind activarea clauzei de salvgardare sa fie o decizie politica in care comisarul pentru Justitie Franco Frattini sa nu fie implicat", amintind in acelasi timp ca este foarte posibil ca aceasta decizie sa fie luata in interiorul cabinetului presedintelui Comisiei Europene Franco Frattini.
Comisarul european Leonard Orban a declarat ieri pentru Mediafax ca declaratiile politicienilor despre activarea sau nu a clauzei de salvgardare dupa raportul CE din iunie sunt speculatii fara fond, decizia finala urmand sa fie una "suta la suta politica". El a catalogat toate declaratiile politicienilor romani, referitoare la posibilitatea ca in iunie Comisia Europeana sa recomande aplicarea sau nu a clauzei de salvgardare drept "specualtii care nu au nici un fel de fundament" si a amintit ca decizia finala va fi una politica, bazata insa pe o analiza facuta de experti. "In momentul de fata, analiza este inca in desfasurare. Nu exista nici macar un proiect al raportului. Sunt niste etape inainte, un prim proiect, apoi pe acela se fac amendamente. Nici acest prim proiect nu este gata, urmeaza sa fie definitivat in urmatoarele zile. Si, in general, decizia de aplicare a clauzei sau de continuare a mecanismului sau de oprire a mecanismului este o decizie politica. Iar aceasta decizie politica se va lua numai in luna iunie in Colegiul Comisiei, la intalnirea comisarilor", a spus Orban. (George DAMIAN)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.